Eu nu arunc niciodată tulpinile de căpșuni: Le pun într-un borcan și fac această bunătate
Sezonul căpșunilor a început. Prețurile de pe tarabe scad pe zi ce trece, așa că suntem foarte fericiți să cumpărăm primele căpșuni. Le mâncăm singure, cu smântână sau le adăugăm la o plăcintă. Dar ce să facem cu tulpinile și vârfurile fructelor? Cu siguranță nu ar trebui să ajungă la coșul de gunoi. Vedeți cum să le folosiți.
De ce să nu aruncați tulpinile de căpșuni?
Toată Republica Cehă mănâncă căpșuni. Prețurile scad încet și acum putem cumpăra la tarabe căpșuni de casă. Sunt cele mai dulci și mai gustoase. Cel mai adesea le mâncăm singure, uneori cu zahăr, smântână sau iaurt, dar cu cât sunt mai ieftine, cu atât mai des facem prăjituri, deserturi sau salate cu căpșuni. De fiecare dată, însă, căpșunile trebuie spălate și apoi îndepărtate de tulpinile verzi. Ce faceți cu ele? Probabil că ajung la biodeșeuri, dar se pare că aceasta este o mare greșeală. Nu numai că tulpinile sunt comestibile, dar fac și delicii grozave.
Prețioase tulpini de căpșuni
Dacă ați aruncat tulpinile de căpșuni, după ce veți citi acest articol, vă veți gândi de două ori înainte să le aruncați. Nu multă lume știe că acestea sunt o adevărată comoară de vitamine și minerale. Mai mult, le puteți mânca împreună cu căpșunile, fără să le gătiți.
- Bogate în vitamina C, fier și calciu
- Conține fibre, acid folic, flavonoide, taninuri și clorofilă
- Conține acid cafeic cu proprietăți antiinflamatoare și diuretice
- Taninurile favorizează digestia și ajută în cazul durerilor abdominale și flatulenței
- Acestea susțin funcționarea sistemului imunitar și curăță organismul de toxine
Cu atât de multe efecte pozitive, merită să le adăugați la salate, smoothie-uri, limonade sau să faceți un ceai din ele. Dar există o altă aplicație de care merită să profiți.
Oțet din tulpini și vârfuri de căpșuni
Acum cumpărăm căpșuni la kilogram și de obicei le consumăm într-o zi. Dacă culegeți o cantitate mare de pețioluri și tulpini de căpșuni, merită să faceți oțet de căpșuni din ele.
Aveți nevoie de:
- Borcan de 1 litru
- 3-4 mâini de tulpini de căpșuni cu vârfuri
- 1/2 cană zahăr granulat
- 1/2 litru apă filtrată
Procedură:
- Puneți tulpinile de căpșuni cu vârfurile într-un borcan. Cu cât sunt mai multe vârfuri de fructe, cu atât va fi mai puternică aroma de oțet.
- Se toarnă zahărul în apa filtrată și se amestecă bine.
- Se toarnă peste tulpini.
- Acoperiți borcanul cu pânză de mestecat și lăsați-l într-un loc întunecos timp de 2 săptămâni. Amestecați oțetul în fiecare zi.
- Când tulpinile cad la fund, turnați oțetul într-un alt borcan.
- Se acoperă din nou cu pânză de mestecat și se lasă încă 4 săptămâni.
- După acest timp, strecurați oțetul prin pânză de mestecat și turnați-l în sticle. Depozitați într-un loc răcoros.
Versiunea în oțet de cidru de mere
Această versiune este mult mai rapidă. Puneți tulpinile într-un borcan, acoperiți-le cu oțet de cidru de mere și lăsați-le într-un loc răcoros timp de câteva zile. După acest timp, strecurați lichidul printr-o sită și turnați-l într-o sticlă. Oțetul este gata.
Oțetul din cidru de mere poate fi păstrat timp de mai mulți ani.
Pentru ce să folosiți oțetul de căpșuni?
Oțetul de căpșuni este potrivit pentru salate, marinate, tartine pentru sandvișuri sau ca ingredient în sosuri și dressinguri. Diluat cu apă, poate fi o băutură răcoritoare sau un adaos la cocktailurile cu fructe.
Congelarea tulpinilor de căpșuni
De asemenea, merită să știm că tulpinile spălate pot fi congelate și folosite mai târziu, în afara sezonului. Acest lucru ne va permite să profităm de beneficiile lor pe tot parcursul anului, chiar și iarna. În zilele mai reci, acestea pot fi, de asemenea, folosite în infuzii de plante și ceaiuri în loc de limonadă. Tot ce trebuie să faceți este să puneți câte o tulpină în ceai proaspăt preparat și să lăsați câteva minute pentru a permite frunzelor să își elibereze aroma.
Cu aceste sfaturi simple, puteți să profitați la maximum de toate părțile căpșunii și să vă bucurați de beneficiile sale pe tot parcursul anului.