Persoanele peste 50 de ani nu ar trebui să consume aceste alimente. Acestea le scurtează viața
Mai mult de o treime din populația slovacă are hipertensiune arterială. Și cu cât înaintăm în vârstă, cu atât avem mai multe șanse să fim printre ei. Hipertensiunea arterială are mai multe cauze, dar înainte de a apela la medicamente, putem încerca să o combatem cu așa-numitele măsuri de regim. Aceasta înseamnă să nu fumăm, să mâncăm mai multe fructe și legume, să facem mișcare, să nu ne stresăm și, de asemenea, să consumăm mai puțină sare.
Renunțați la alimentele gata preparate și la fast-food
Consumul zilnic de sare ar trebui să fie de aproximativ 5 g (aproximativ 1 linguriță), însă datele arată că, în medie, consumăm de până la 3 ori mai mult. Cea mai mare parte a acestei cantități provine din alimentele prelucrate industrial și doar aproximativ 25 % este adăugată la propriile noastre alimente. Vorbim, bineînțeles, despre fast-food și diverse alimente gata preparate. Sau alimentele pe care le cumpărăm gata preparate și, așa cum ne spun reclamele, trebuie doar să le încălzim.
Poate că nici nu ne dăm seama că sarea este prezentă și în produsele de patiserie, brânzeturi și legume murate. Cu toate acestea, ar trebui să ne limităm și consumul de mezeluri. Un alt dezavantaj al sării este că distruge papilele gustativecare devin rezistente la ea în timp. Astfel, pentru a simți gustul, trebuie să adăugăm din ce în ce mai multă sare alimentelor din farfurie în timp. Sărarea excesivă duce, de asemenea, la deshidratarea nedorită.
Sarea scurtează viața
Consumul excesiv de sare vă poate scurta speranța de viață cu mai mult de 2 ani. Conform cercetării publicate în European Heart Journal, persoanele care adaugă mai multă sare decât cantitatea recomandată în mâncare au până la cu 28% mai multe șanse de a muri prematur. Aceeași cercetare a confirmat că un consum ridicat de potasiu, care se găsește în fructe și legume, poate reduce semnificativ acest risc. Consumul excesiv de sare duce în mod clar la hipertensiune arterială, care la rândul său crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, nu ne ajută nici rinichii.
Înlocuiți-o cu ierburi
Așadar, dacă vrei să faci ceva pentru sănătatea ta, urmărește cantitatea de sare pe care o consumi. Este recomandat să o gătiți acasă pentru a o ține sub control. În acest fel puteți supraveghea sarea. De asemenea, puteți îmbunătăți gustul mâncării dvs. folosind ierburi sau condimente fără sare în loc de sare. De exemplu, usturoiul, piperul, chimenul sau mărarul sunt potrivite. Legumele sau puțin suc de lămâie pot ajuta adesea.