Vara este momentul perfect pentru a deschide sezonul grătarelor. Dacă sunteți în căutarea unor preparate originale la grătar, care să mulțumească și cele mai pretențioase palate, inspirați-vă dintr-o delicatesă din Serbia. Prepararea sa este rapidă, simplă și gustoasă.

Euro 2024 înseamnă că mulți fani ai fotbalului își vor petrece după-amiezile și serile în fața televizorului. Deloc surprinzător, puțini sunt cei care se angajează să gătească îndelung și cu greu în această perioadă. În loc să stați lângă oale, aprindeți grătarul și pregătiți pljeskavica, un fel de mâncare gustos venit direct din Serbia.

Pentru ce este renumită bucătăria sârbă? Carnea domnește suprem

Bucătăria sârbă este extrem de variată și diversă, dar mâncărurile din carne sunt pe primul loc. De cele mai multe ori, mai multe tipuri de carne sunt amestecate și prăjite pe foc cu adaos de ceapă. Nu există prea multe condimente și ierburi aromatice, deși doar o picătură din cele potrivite adaugă o aromă unică preparatelor.

Din ce este făcut spelta? Carne à la burger pentru pretențioșii mâncăcioși

Unul dintre preparatele preferate din bucătăria sârbă este pljeskavica, care nu este nimic altceva decât o chiftea de carne care este friptă la grătar. Seamănă puțin cu populara chiftea de hamburger, dar are două diferențe majore. În mod tradițional, se prepară după ce se condimentează cu sare și piper și trebuie să fie învechită timp de 2 până la 3 zile, pentru care se folosesc ingrediente suplimentare. De obicei, se servește cu ajwar și este însoțit de pâine pita sau chipsuri. În funcție de regiune, garniturile, tipul de carne sau chiar condimentele pot varia. Cum se prepară această mâncare gustoasă și aromată?

Ingrediente:

  • 0,5 kg carne tocată de vită,
  • 0,2 kg de carne tocată de porc,
  • 100 g de slănină afumată,
  • 1 ceapă medie,
  • câțiva ardei iuți – cantitate după dorință,
  • 100 g de brânză de bună calitate, de preferință cheddar sau kashkaval bulgăresc,
  • sare, piper și boia iute pentru asezonare.

ATENȚIE! Deoarece carnea asezonată trebuie să stea în frigider cel puțin două zile, este important ca aceasta să fie excepțional de proaspătă. Nu vreți să vă asumați riscuri cu carne mai veche, chiar dacă este sărată.

Pljeskavica – mod de preparare:

  1. Se pune carnea într-un castron, se adaugă sare, puțină apă și se amestecă bine. Se acoperă cu folie alimentară sau cu o farfurie și se pune la frigider pentru 2 zile. În acest timp, se amestecă de câteva ori și se adaugă aproximativ 1 lingură de apă.
  2. După două zile, pregătiți restul ingredientelor. Tăiați șunca, ceapa, brânza și ardeii iuți în bucăți mici și adăugați-le la carne. Se amestecă bine. Se adaugă 1-2 lingurițe de piper negru și ardei iute și se amestecă din nou bine.
  3. Formați o minge din carne, împărțiți-o în două și aplatizați-o pentru a obține o chiftea de aproximativ 1,5 cm grosime. Se prăjește pe un grătar sau pe o tigaie grill.
  4. Serviți cu pâine pita și legumele proaspete preferate, cum ar fi castraveți, roșii și ceapă. Savurați!

Articole înrudite:

Aceste aperitive din foitaj sunt primele care dispar de pe masă. Nicio sărbătoare în familie nu se poate lipsi de ele

Nu ați mai mâncat un astfel de fursec ca acesta până acum. În sfârșit, sunt gustoase și suculente