Vindecă flatulența, durerile abdominale, contracarează flatulența și arsurile la stomac și ajută la combaterea infecțiilor. Isopul, care uneori este confundat cu lavanda, este o plantă frumoasă, cu proprietăți excelente, al cărei consum regulat, de exemplu sub formă de infuzie, va aduce numeroase beneficii sănătății noastre. Ce este această plantă și de ce merită să fie inclusă în dieta ta?

Isopul are proprietăți neprețuite

Isopul medical, cunoscută printre bunicile și mamele noastre sub numele de iosef, este o plantă frumoasă cu proprietăți uimitoare. În exterior seamănă cu lavanda, dar în multe privințe se deosebește de ea.

Isopul crește până la o înălțime de 20 până la 70 de centimetri și se caracterizează prin frunzele sale înguste și lanceolate. Floricare înfloresc vara, pot fi de la alb la roz și până la albastru-violet.

Această plantă arată foarte frumos în grădină, unde merită să o avem pentru numeroasele proprietăți benefice pentru sănătate pe care le posedă. Pentru strămoșii noștri, în special pentru bunicile noastre, era isopul un remediu natural pentru indigestie, cum ar fi flatulența. Datorită aromei sale caracteristice, poate fi folosit în bucătărie ca un condiment.

Consumul de isop. Susține sistemul digestiv, combate infecțiile și inflamațiile

Isopul este bogat în uleiuri esențiale, taninuri și antioxidanțicare îi conferă numeroase proprietăți pentru sănătate. Taninurile sunt compuși vegetali, care prezintă proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și astringente, ceea ce face ca acestea să fie folosite pentru tratarea unei varietăți de afecțiuni. Acest lucru îl face un remediu eficient în lupta împotriva infecțiilor.

Ajută la protejarea organismului de viruși și bacterii și, prin urmare, poate fi folosit pentru a trata răcelile, gripa, pneumonia, astmul, amigdalita și durerile de gât. De asemenea, are un efect benefic asupra florei bacteriene intestinale. Ceaiul de isop, în special cu adaos de miere, este recomandat persoanelor care se luptă cu tusea umedă. De asemenea, planta poate ajuta reglarea tensiunii arteriale și să trateze simptomele reumatismului. Extern, isopul este folosit ca remediu pentru a accelera vindecarea rănilor și a leziunilor.

Datorită conținutului său ridicat de uleiuri esențiale, la rândul său planta reglează peristaltismul intestinal, ajută la ameliorarea durerilor abdominale și a flatulenței și contracarează arsurile la stomac, indigestia, constipația și colicile.

Interesant isopul este un condiment apreciat care poate fi folosit atât în stare proaspătă, cât și uscată. Aroma sa intensă îmbunătățește foarte mult mâncărurile, cum ar fi supele, salatele, cărnurile, peștele și sosurile.

Recoltarea, uscarea și gătitul isopului. Iată cum se prepară o murătură gustoasă

Cel mai bun moment pentru a recolta isopul este la începutul sau în plină înflorire, adică. din iunie până în septembrie. Planta trebuie tăiată la aproximativ 15 cm deasupra soluluipentru a lăsa muguri din care vor crește noi lăstari. Isopul se usucă apoi într-un loc aerisit, la o temperatură de până la 35 de grade Celsius.

Iarba uscată poate fi folosită pentru a face o infuzie de plante medicinale. Pur și simplu se toarnă 1,5 lingurițe de isop uscat într-un borcan și se acoperă cu 250 ml de apă clocotită, apoi se infuzează acoperit timp de aproximativ 15 minute.

Cu toate acestea, trebuie să fiți atenți. Cine nu trebuie să consume isop?

Este important să vă amintiți nu consumați isop în cantități excesive. Consumatorii de ulei de isop ar trebui să își limiteze doza zilnică la 15-20 de picături. Supradozajul de compuși din isop, cum ar fi pinocamfonul și izopinocamfonul, poate duce la efecte secundare grave, inclusiv convulsii, hemoragii genitale și chiar avort spontan. Femeile însărcinate ar trebui să evite utilizarea isopului.

Articole conexe:

Semănați în pământ. Creșterea luxuriantă și înflorirea vor atrage privirile vecinilor dvs.

Îl smulg și îl înfig în pământ. Fac acest lucru în fiecare seară. Plantele supraviețuiesc până în primăvară fără să pățească nimic