Usturoiul din propria grădină vă asigură că „antibioticul dvs. natural” este cu adevărat sănătos și aromat. Nu necesită mult efort pentru a fi cultivat și, datorită lui, vă puteți face provizii de căpățâni sănătoase pentru toată iarna. În acest articol, vă vom explica cum să vă dați seama când usturoiul plantat într-un pat este pregătit pentru recoltare. Momentul ales aici depinde de faptul dacă aveți soiuri de iarnă sau de primăvară și de alți câțiva factori.

Când să recoltați usturoiul

Este dificil să se stabilească data exactă a recoltării usturoiului, deoarece depinde în mare măsură de condițiile meteorologice, soi, dimensiunea răsadurilor și momentul plantării. Cu toate acestea, există câteva reguli de urmat. Culturile de iarnă, adică cele plantate toamna, sunt săpate mai devreme, în timp ce culturile de primăvară sunt săpate câteva săptămâni mai târziu. Vremea rece și ploioasă întârzie coacerea usturoiului, iar răsadurile mai mari au nevoie de mai mult timp pentru a se maturiza. În acest an, condițiile meteorologice sunt destul de favorabile, astfel încât putem stabili aproximativ datele de recoltare a usturoiului:

  • În iulie recoltăm usturoiul de iarnă;
  • în august, usturoiul de primăvară.

Aceste date sunt aproximative și depind de vremea din regiune. În unele regiuni, culturile de iarnă vor fi gata de recoltat până la sfârșitul lunii iunie, în altele abia la mijlocul lunii iulie. Același lucru este valabil și pentru soiurile cultivate primăvara, care sunt recoltate uneori până în septembrie. Prin urmare, merită să urmăriți îndeaproape modul în care crește planta, astfel încât să puteți începe să dezgropați capetele aromate la momentul potrivit.

Cum știți când usturoiul este gata de recoltat?

Usturoiul recoltat prea devreme este prea mic, iar numărul de căței este adesea mai mare decât dimensiunea acestora. Prin urmare, este recomandabil să așteptați puțin, dar nici aici nu puteți exagera. Bulbii prea crescuți vor începe să se spargă și vor dezvălui cuișoarele ascunse în coajă, care vor începe să încolțească. Legumele dezgropate prea târziu vor fi potrivite doar pentru hrana curentă; capetele goale nu pot fi păstrate toată iarna. Cum vă dați seama dacă usturoiul este gata de recoltat?

  • Lăstarii de semințe rămași care se termină în bulbi aerisiți trebuie să fie erecți;
  • lăstarii rămași să fie uscați în proporție de 30% în cazul usturoiului de iarnă și de 50% în cazul usturoiului de primăvară;
  • Calendarul: începutul până la jumătatea lunii iulie pentru soiurile de iarnă, sfârșitul lunii iulie și august pentru soiurile de primăvară;
  • bulbii de usturoi săpați sunt de dimensiuni rezonabile.

Regula de bază la recoltarea usturoiului este că este mai bine să se recolteze prea devreme decât prea târziu. Cheia este să nu lăsați bulbii să explodeze sub pământ. Săpați usturoiul cu grijă, de preferință cu o furcă, pentru a nu deteriora bulbii. Cel mai bine este să faceți acest lucru în timpul sezonului uscat, pentru a nu vă expune tulpina la boli fungice în timpul uscării. Păstrați usturoiul recoltat într-un loc întunecos și aerisit, astfel încât bulbii să nu se atingă între ei, și întoarceți-i la fiecare câteva zile. După câteva săptămâni, puteți lega capetele împreună cu tulpinile în împletituri și le puteți agăța.

Articole înrudite:

Usturoiul va „răsufla ușurat” atunci când îi oferiți acest ingredient. Nu va mai exista nicio urmă de frunze galbene

Doriți ca usturoiul să fie frumos? Plantați-l întotdeauna astfel