Stil de viață

Știați că asta fac caisele în corpul dumneavoastră?

Caisele sunt, fără îndoială, un fruct de vacanță, deoarece sunt complet coapte în iulie și august. Deși există o abundență de produse proaspete și dulci în această perioadă, caisele merită atenția dumneavoastră nu numai pentru gustul lor dulce. Ele oferă o abundență de vitamine și minerale care pot îmbunătăți de fapt funcționarea organismului. Cu toate acestea, se pare că oalele sub presiune ar trebui să le îmbrățișeze cel mai mult în meniul culinar.

Pot fi cultivate caisele în Slovacia?

Cu toții suntem foarte familiarizați cu caisele, deoarece rafturile magazinelor sunt pline de acest fruct în diverse forme. Desigur, cele coapte și proaspete sunt cele mai tentante, dar le puteți cumpăra cu ușurință și acoperite cu sirop într-o cutie sau uscate. Toate acestea oferă o aromă excelentă și pot fi folosite în multe feluri în deserturi. În plus, în Slovacia este posibilă cultivarea caiselor pe pomi, astfel încât proprietarii de grădini și solarii au la dispoziție un deliciu destul de bun. Cu toate acestea, se pare că în formă proaspătă și uscată, caisele ne oferă cele mai benefice proprietăți.

Pentru ce sunt bune caisele?

Înainte de a afla la ce sunt bune caisele, merită să aruncăm o privire la ceea ce – în afară de gust – oferă ele. Fructul este o sursă bogată de vitamina A, care este cea mai bună pentru ochii noștri, dar îmbunătățește și starea pielii noastre. În plus, trebuie să menționăm și cantitatea considerabilă de vitamine B, care au un efect general asupra organismului. S-a demonstrat că caisele au o „armă secretă” pentru riduri, și anume vitamina E (cunoscută și ca „vitamina tinereții”). Aceasta, la rândul său, are un efect benefic asupra aspectului nostru: elimină inflamația pielii și face ridurile mult mai puțin vizibile.

Desigur, vitaminele nu sunt tot ceea ce se găsește în caise. Acestea sunt un rezervor solid de potasiu, un element care are un efect senzațional asupra stării inimii și care poate ajuta la controlul vârfurilor de tensiune arterială, precum și care are un efect benefic asupra funcției creierului. În plus, ele sunt o sursă solidă de calciu, care, după cum știm cu toții, construiește oasele și dinții, astfel încât ar trebui să fie de interes atât pentru copii, cât și pentru persoanele în vârstă.

Ultimul element din caise este antioxidanții. Desigur, aceștia includ vitaminele deja menționate, dar merită să știți că în fructe se găsesc și polifenoli în cantități generoase. Aceste substanțe joacă un rol cheie în prevenirea sănătății. Nu numai că ajută la eliminarea toxinelor în exces, dar, de asemenea, încetinesc procesele de îmbătrânire ale organismului și elimină radicalii liberi, care sunt responsabili pentru dezvoltarea bolilor civilizației.

Să nu uităm că o substanță valoroasă din fructe este fibra, care se găsește și în caise. După cum știm deja, este un aliat puternic al intestinelor, deoarece le ajută să lucreze la potențialul lor maxim: în plus, le ajută să se curețe, să scape de depuneri și să stimuleze procesele digestive care sunt primordiale în timpul pierderii în greutate.

Câte caise poți mânca pe zi?

Caisele, atât crude, cât și uscate, ar trebui să fie incluse în dieta tuturor celor cărora le pasă de sănătate. Cu toate acestea, trebuie avut grijă să nu se mănânce prea multe. De ce? Totul din cauza conținutului de zahăr. Nu numai că sunt bogate în calorii, dar pot favoriza și problemele de stomac. Deoarece caisele sunt atât de dulci, diabeticii le pot mânca? Da, dar în cantități rezonabile. Interesant este faptul că versiunea uscată este mai potrivită pentru diabetici, deoarece indicele glicemic este în jur de 37, în timp ce versiunea crudă are un indice glicemic mai mare, deoarece este în jur de 60. Se crede că nu ar trebui să mâncați mai mult de 40 de grame pe zi.

Leave a Response