Prazul este o legumă aproape universală, motiv pentru care este atât de des cultivat în grădini. Este un adaos excelent la o mare varietate de mâncăruri, cărora le adaugă o aromă și o savoare distinctive. Cultivarea sa este ușoară chiar și pentru începători, cu condiția respectării câtorva reguli. Cheia pentru o recoltă bună este, printre altele, îngrijirea corespunzătoare. Dacă vrei să ai praz grozav, nu uita de aceste tratamente în luna iunie.

Îngrijirea prazului în luna iunie – principalele sarcini

Prazul poate fi cultivat prin semănarea directă a semințelor în pământ, dar cultivarea răsadurilor vă va oferi randamente mai bune. Succesul în cultivarea acestei legume depinde nu numai de calitatea răsadurilor sau de alegerea soiului potrivit, ci și de asigurarea condițiilor potrivite pentru creștere și dezvoltare. Prazul trebuie cultivat într-un loc cald, însorit și adăpostit. În ceea ce privește cerințele solului, acesta preferă un substrat fertil, bogat în humus, cu un pH de 6-7. Mărimea și calitatea recoltei sunt puternic influențate de îngrijirea prazului în luna iunie. Tratamente precum cele de mai jos se află pe lista de sarcini cheie:

  • udarea substratul trebuie să fie încă ușor umed, dar nu ud, deoarece prazul ar putea începe să putrezească. Udați la fiecare câteva zile, iar pe timp de caniculă frecvența udării trebuie să crească ușor. Este recomandabil să direcționați jetul de apă direct pe substrat și să evitați înmuierea frunzelor (acest lucru va reduce riscul apariției bolilor fungice);
  • Fertilizarea este important să pregătiți solul înainte de plantare cu compost sau gunoi de grajd granulat. Prazul trebuie fertilizat de 2-3 ori pe sezon. În acest scop, îngrășămintele lichide pe bază de humus sau îngrășămintele organice (de exemplu, din urzici sau coada calului) sunt cele mai potrivite;
  • erbicidarea – acest tratament este puțin apreciat, ceea ce este păcat. Buruienile răpesc prazului spațiu, lumină, apă și substanțe nutritive. Îndepărtarea regulată a buruienilor va face ca legumele să crească mari și dese;
  • Mulcirea – această activitate nu este necesară, dar este utilă. Mulcirea ajută la limitarea creșterii buruienilor și, de asemenea, menține solul umed. Mulcirea se poate face cu țesături nețesute sau cu așchii de lemn și scoarță;
  • îndepărtarea lăstarilor înfloriți – trebuie făcută dacă doriți să aveți un praz mare. Dacă un lăstar înflorit începe să se formeze pe prazul meu, îl îndepărtez întotdeauna;
  • umplutură – pentru a da prazului mai multe părți albe, este o idee bună să faceți backfilling – în iunie, acoperiți partea de jos a tulpinii cu pământ.

Trebuie să tăiați prazul?

Atunci când cultivați praz, este din ce în ce mai important tăierea frunzelor în faza de producere a răsadurilor. Deși acest lucru nu este necesar, legumele cresc apoi mai dens și au mai multe părți albe. Când răsadurile au între 10 și 12 cm înălțime, este bine să scurtați vârful tăind între 1 și 1,5 cm. Puteți Repetați de 2-3 ori în timpul creșterii răsadurilor. După fiecare tăiere, plantele tinere apă. Acest lucru îl face să crească mai bine și oferă o recoltă bună.

Articole conexe:

Când să plantezi prazul în pământ? Aceasta este ultima dată pentru recoltarea târzie. În caz contrar, recolta va trece pe lângă dumneavoastră

Nu aruncați partea verde a prazului. Folosiți-o în acest fel