Noutăți

Nu aruncați coaja pepenilor: are un beneficiu indispensabil pentru grădină

Vara nu ar fi vară fără pepeni. Aceasta este și perioada din an în care prețul acestei legume scade semnificativ. Dar știați că, pe lângă pulpa dulce, puteți folosi cu succes și coaja verde și fermă? Nu vei arunca nimic, iar grădina ta îți va mulțumi pentru asta.

Compostarea este, în general, o modalitate foarte eficientă de eliminare a unei mari părți a deșeurilor biologice, care are avantajul suplimentar de a produce un îngrășământ eficient pentru grădina noastră.

Printre resturile menajere obișnuite care pot fi tratate cu succes doar prin compostare se numără cojile legumelor de sezon, printre care se numără pepenele roșu. Aruncarea acestui material organic bogat în nutrienți la coșul de gunoi ar trebui să fie aproape criminală, potrivit grădinarilor cu experiență – cu o mare exagerare, desigur.

Pentru mai multe modalități de utilizare a pepenelui în cultivarea plantelor, consultați acest videoclip YouTube de la Dian Garden Tips:

Sursă.

Nu aruncați hrana pentru plante

Ce pierdem atunci când aruncăm ceva la fel de obișnuit ca o coajă de pepene? Am putea continua la nesfârșit: de exemplu, fosfor, potasiu sau calciu importante, elemente de care plantele au nevoie pentru a crește și a produce cu succes.

De asemenea, am priva grădina de multe alte substanțe nutritive și substanțe care pot fi produse prin descompunerea carbohidraților. Pepenele are mai mult decât suficiente din acestea, mai ales dacă lăsați un pic de pulpă roșie ici și colo pe coajă.

Luați-i cu cuțitul

Cojile de pepene sunt foarte dure, așa că le-ar lua un timp nejustificat de lung să se descompună în compost. Prin urmare, înainte de a le amesteca cu restul deșeurilor biologice și de a le pune într-o grămadă într-un colț al grădinii, tăiați-le în bucăți mai mici. Astfel, procesul de transformare a acestora în îngrășământ eficient va fi mai ușor, mai rapid și mai uniform.

Puteți face compost în mod corespunzător?

Atunci când faceți compost, asigurați-vă că alternați în mod regulat straturile „verde și maro”, adică materialul proaspăt cu, de exemplu, frunze uscate, paie și materiale similare. Aceasta pentru a menține umiditatea, aerarea și alte condiții ideale pentru descompunere.

Lipsa de material uscat (maro) este ușor de recunoscut prin mirosul tot mai puternic al viitorului compost. În acest caz, nu ezitați să adăugați puțin din materialul necesar și să reechilibrați întreaga grămadă.

Îngrășământ lichid în câteva zile

Pe lângă compostul clasic, putem folosi și cojile de pepene pentru a prepara rapid un îngrășământ lichid care va încânta plantele în doar câteva zile. Cum să procedați? Trebuie doar să tăiați cojile în bucăți mici, ca în cazul precedent, dar procedura va fi diferită.

De data aceasta, restul pepenelui merge într-un recipient, unde se toarnă cu un volum dublu de apă, se acoperă și se lasă să lucreze la umbră timp de trei zile. Amestecați amestecul o dată pe zi, dar nu-i mai acordați atenție.

Ușor de folosit

După timpul specificat, clătiți îngrășământul finit, diluați-l cu apă curată, preferabil de ploaie, într-un raport de 1:1 și ieșiți în grădină. Roșiile, castraveții, dar poate și căpșunile și alte delicii de vară ale fiecărui grădinar vor înghiți fiecare picătură. Și ne putem aștepta la o recoltă și mai mare. Nu este acesta modul ideal de a scăpa de coaja pepenilor?

Articole conexe

Surse: thebetterindia.com, insteading.com, discover.texasrealfood.com

Leave a Response