Bucătăria balcanică este cunoscută pentru preparatele din carne cu adevărat fantastice, iar atunci când mergeți în Croația, Bulgaria sau Muntenegru, ar fi un păcat să nu încercați delicioasele pleskawica, cotletele fragede de miel și ćevapcići. Acest din urmă fel de mâncare este cel care merită o recunoaștere specială – este atât de suculent și gustos încât este imposibil să mănânci o singură porție. Unii oameni cred că ćevapcići este ceva de genul chifteluțelor balcanice. Nimic mai departe de adevăr – vedeți cât de ușor este să preparați acasă această delicatesă balcanică. Doar nu uitați de carne – carnea de porc nu va fi bună.

Mâncărurile din carne tocată sunt renumite în toată lumea. Slovacii au tăiței tocați, în Mexic se mănâncă chilli con carne, în Balcani se mănâncă pleskawica și ćevapčići. Dar, spunând că este o mâncare din carne tocată, s-ar putea să vă inducem puțin în eroare, pentru că da, unii oameni folosesc carne tocată grosier pentru acest fel de mâncare, dar inițial ar trebui să fie carne tocată fin.

Ćevapčići sunt bucăți de carne tocată în formă de felii alungite, care sunt adesea înfipte pe țepușe sau bețe speciale și prăjite la grătar. Carnea este bine condimentată cu condimente, adesea ceapă, usturoi, coriandru și oregano și, nu de puține ori, ardei iute. Este foarte suculentă și plină de savoare și se prepară de obicei cu carne de vită, berbec sau miel, uneori aceste cărnuri fiind combinate între ele în proporții diferite. Puteți prepara cu ușurință această delicatesă acasă, asigurați-vă doar că aveți un grătar sau un cuptor cu această caracteristică.

Ćevapčići – rețeta pentru cea mai bună carne la grătar

Ingrediente:

  • Aproximativ 0,5 kg de carne (de preferință de oaie, poate fi și carne de vită sau un amestec jumătate și jumătate),
  • 1 ou (se poate omite dacă carnea este prea grasă),
  • 2 căței de usturoi sau o jumătate de ceapă,
  • sare, piper, boia dulce și iute, oregano,
  • coriandru sau pătrunjel tocat.

Cum se prepară Balkan ćevapčići? Mod de preparare:

  1. Tăiați carnea mărunt sau tocați-o într-un tocător grosier. Vă recomand să o tocați mărunt – va fi mai mult de lucru, dar gustul și consistența vor fi mai bune. Aveți grijă să alegeți o bucată de carne moderat de grasă. Grăsimea este importantă la grătar.
  2. Așezați carnea feliată într-un bol. Adăugați usturoiul zdrobit, condimentele, bateți oul pentru a combina amestecul și nu uitați coriandrul. Apoi frământați amestecul așa cum ați face-o pentru chiftelele măcinate.
  3. Pregătiți frigăruile și înțepați carnea pentru a face chiftele alungite, ușor aplatizate (ar trebui să semene cu koftas turcești).
  4. Se prăjesc pe o plită încinsă. De asemenea, le puteți prăji la tigaie. În acest caz, asigurați-vă că întoarceți carnea în mod constant.

Atât de delicioase la grătar frigărui au un gust perfect cu orice garnitură. Îi puteți înveli în pâine pita și îi puteți servi cu sosuri sau salate. De asemenea, vor fi minunate cu sos tzatziki, ajvar de ardei sau o salată clasică de varză. Dacă vreți să vă simțiți ca în vacanță, nu uitați să preparați acest fel de mâncare – gustul său vă poate da peste cap.

Articole înrudite:

Aseară am făcut chifteluțe pentru cină. Logodnicul meu a fost încântat: când vine mama la noi, fă astfel de

Această cină fără carne vă va uimi. Cotletele de tofu într-o învelitoare crocantă întrec cotletele de porc tradiționale