Noutăți

Acesta este un semn de sănătate precară a ficatului sau de afectare a ficatului: asigurați-vă că verificați!

Pentru femeile între 40 și 50 de ani, modificările gustului alimentelor pot fi un indicator al apariției menopauzei. Iar pentru toată lumea, un gust metalic în gură atunci când mănâncă poate fi un semn de avertizare că se poate dezvolta demența.

Dar un simptom pe care îl puteți observa la următoarea masă este foarte legat de ficat. Acest simptom la masă este puternic asociat cu diverse probleme hepatice.

Dacă observați că sunteți din ce în ce mai puțin interesat de mâncare, ficatul dumneavoastră poate fi de vină.

Dimitar Marinov, MD, PhD, medic specializat în nutriție și dietetică, spune că pierderea poftei de mâncare este unul dintre „cele mai comune semne” ale sănătății precare a ficatului sau ale leziunilor hepatice.

Potrivit Medical News Today, lipsa poftei de mâncare este un simptom comun al mai multor boli hepatice diferite, inclusiv hepatita, cancerul hepatic, boala ficatului gras alcoolic și non-alcoolic, ciroza și insuficiența hepatică.

„Cea mai frecventă complicație hepatică poate fi hepatita – o infecție care împiedică ficatul să își facă treaba.

În unele cazuri, este greu să îți dai seama că ai contractat un virus, așa că pierderea poftei de mâncare, greața și icterul sunt toate lucruri care îi spun medicului să se uite la ficat”, spune Mayuri Ramkolowan, coach holistic de sănătate și CEO al Holistic May May.

Pe de altă parte, pierderea poftei de mâncare poate fi un simptom al bolii alcoolice și non-alcoolice a ficatului gras sau al cirozei abia mai târziu în evoluția bolii.

Ficatul produce două substanțe importante – bila, care transformă grăsimile în energie, și albumina, care ajută la transportul hormonilor, medicamentelor și acizilor grași prin organism.

De asemenea, el elimină bilirubina, ale cărei niveluri ridicate pot provoca icter, și ajută la eliminarea din organism a substanțelor toxice, precum alcoolul și drogurile.

De asemenea, ficatul contribuie la menținerea unui nivel sănătos al zahărului din sânge, furnizând glucoză în sânge atunci când este necesar și eliminând-o atunci când este prea multă.

„Funcția ficatului este de a ajuta la metabolizarea majorității alimentelor și medicamentelor pe care le consumăm”, explică Steven C. Nadler, MD.

„O funcționare defectuoasă a ficatului poate duce la acumularea de diverse toxine în sânge sau de alimente digerate necorespunzător, ceea ce poate face ca o persoană să se simtă rău sau să-i afecteze apetitul.”

Leave a Response