Noutăți

Brânza este regele sănătății și al călătoriilor gastronomice: un blogger culinar împărtășește beneficiile sale pentru sănătate și combinațiile neașteptate

Bloggerița culinară Brigita Uyar, partener de idei culinare la lanțul de supermarketuri lituanian Maxima, spune că diferitele tipuri de brânză sunt o gustare și un ingredient indispensabil în bucătărie, evocând nostalgia pentru țările europene vizitate.

Ca parte a temei lunii europene a lanțului de supermarketuri, Brigita împărtășește care sunt brânzeturile pe care trebuie să le încercați și oferă câteva rețete care vor surprinde chiar și cel mai pretențios palat cu varietatea lor de arome.

În Europa există peste 230 de brânzeturi cu indicație geografică protejată, inclusiv trei brânzeturi lituaniene. Cu toate acestea, există patru țări care au fost încoronate regine ale brânzeturilor: Franța, Italia, Spania și Grecia. Camembert, Brie, Parmigiano, Feta și alte brânzeturi din aceste țări sunt apreciate în întreaga lume.

Diferitele arome ale Europei într-o singură farfurie

Potrivit Indrė Trakimaitė-Šeškuvienė, director al departamentului de comunicare și comunicare corporativă al Maxima, aceste brânzeturi și multe altele sunt, de asemenea, populare printre clienții lanțului de supermarketuri, care le aleg atât ca gustare, cât și pentru o varietate de mâncăruri.

„Brânzeturile sunt cu adevărat una dintre cele mai bune modalități de a gusta diferitele arome ale Europei și de a fi transportați pentru scurt timp în destinații de vacanță.

Și există o gamă atât de largă de brânzeturi încât, probabil, nu vă veți plictisi niciodată de ele și ele oferă noi oportunități pentru noi descoperiri.

În timpul lunii europene tematice a supermarketului, puteți descoperi noi arome degustând brânzeturi care sunt tipice diferitelor țări de pe continent și care provin din regiunile de patrimoniu culinar din Franța, Spania și Grecia – există mai mult de 30 de astfel de brânzeturi în gama tematică”, spune I. Trakimaitė-Šeškuvienė.

Ea adaugă că, așa cum este tipic pentru lunile tematice, cumpărătorii își pot descoperi mărcile preferate la un preț mai mic și, de asemenea, pot încerca produse inedite dintr-o gamă largă de destinații.

Pe lângă diferitele tipuri de brânzeturi, cârnații populari din Oktoberfest și strudelul german cu mere, iaurtul grecesc, șunca spaniolă Serrano sau churros, vafele belgiene, ceaiul englezesc și multe altele dintre cele peste 240 de produse de pe rafturi pot fi identificate cu ușurință după diferitele steaguri ale țărilor.

Brânzeturi din secolul al VIII-lea apreciate chiar și de regi

În plus față de toate brânzeturile excepționale, Luna Europei oferă, de asemenea, șansa de a încerca o brânză franceză specială cu cea mai lungă tradiție, Brie de Meaux. Documentele istorice datează din secolul al VIII-lea, iar această brânză, produsă în regiunea Meaux din Franța, a fost apreciată timp de secole de către regalitate.

Cu toate acestea, potrivit lui I. Trakimaitė-Šeškuvienė, acest produs de lux nu este inferior celeilalte brânzeturi cunoscute drept perla brânzeturilor franceze: Comté.

Ea adaugă că este una dintre cele mai exportate brânzeturi din Franța, astfel încât cunoașterea gustului său este o necesitate.

I. Trakimaitė-Šeškuvienė recomandă, de asemenea, să nu ratați ocazia de a degusta brânza de lux Iberico Quesle, care este maturată timp de cel puțin trei luni în Peninsula Iberică.

Această brânză este deosebit de fină și distinctivă deoarece combină laptele de vacă și de oaie, ceea ce îi conferă finețe, aciditate și aromă înțepătoare.

Beneficiile brânzei pentru organism

Bloggerița alimentară Brigita Uyar, cunoscută și ca autoarea blogului „lets.make.it.delicious”, subliniază un alt beneficiu al brânzeturilor: acestea nu sunt doar gustoase, ci și bune pentru organismul nostru.

Acestea sunt bogate în proteine pentru sațietate, calciu pentru oase și dinți sănătoși, precum și vitaminele A și B, spune ea. De asemenea, sunt bune pentru piele, păr, unghii și sistemul nervos.

„Sunt o mare iubitoare de brânză. Brânza mea preferată este burrata italiană, pe care o consum simplu, cu roșii proaspete, ulei de măsline extravirgin, busuioc proaspăt și oțet balsamic.

De asemenea, optez adesea pentru brânza tare. O mănânc ca o gustare sau pentru a însoți mâncărurile cu paste.

În bucătărie nu mă pot lipsi de brânza cu mucegai albastru, care poate fi nu numai o gustare excelentă, ci și un ingredient excelent pentru sosuri și produse de patiserie, cum ar fi o varietate de brânzeturi pentru pizza”, spune dl Uyar.

Aceste combinații de brânzeturi nu vor lăsa pe nimeni indiferent

Potrivit bloggerului, brânzeturile sunt speciale pentru că oferă multe posibilități de descoperire a aromei atunci când sunt combinate cu fructe, fructe de pădure sau miere.

De exemplu, o brânză Brie moale și netedă merge bine cu gem de smochine, piersici coapte sau căpșuni proaspete. Pentru brânza tare, Uyar ar combina-o cu struguri sau portocale.

Dar, cel mai important, pasionatul de brânzeturi vă îndeamnă să nu uitați minunata combinație de brânză de vaci lituaniană și miere.

„Atunci când aleg brânza, mă gândesc întotdeauna la locul în care o voi folosi. Una dintre cele mai populare brânzeturi din bucătăria mea este brânza tare Parmigiano, care poate fi folosită nu numai pentru a aroma mâncărurile cu paste, ci și în sosuri, produse de patiserie și salate.

O altă brânză de care mi-ar fi greu să mă lipsesc este feta. Aceasta poate fi folosită într-o mare varietate de feluri de mâncare, de la aperitive la deserturi.

Brânza feta este, de asemenea, bogată în substanțe nutritive precum calciu și vitamina B12 și are proprietăți probiotice, astfel că poate fi adăugată la salate, legume la grătar sau omlete”, recomandă B. Uyar.

O farfurie de gustări inspirată de arome europene

B. Uyar subliniază faptul că brânzeturile își pun perfect în valoare aromele în farfuriile de gustări. „Farfuriile mele de gustări conțin o varietate de ingrediente, dar nu mă lipsesc niciodată de cel puțin un tip de brânză.

De data aceasta am ales brânza franceză cu mucegai. Indiferent de brânza folosită, este important să păstrați un echilibru pe platoul de gustări – echilibrați ingredientele mai grase cu cele mai proaspete și aromele mai intense cu cele mai ușoare”, sfătuiește B. Uyar.

Farfuria de gustări de inspirație europeană a bloggerului va necesita:

brânză franceză cu mucegai;
Cârnați chorizo spanioli conservați;
conserve grecești de măsline fără sâmburi;
amestec de biscuiți;
sos roșu pesto (pentru a da un aer italian platoului de aperitive);
struguri verzi fără semințe;
batoane de pâine crocante.

Mod de preparare. Tăiați brânza în bucăți și aranjați frumos toate celelalte ingrediente pe o farfurie sau tavă.

Camembert la cuptor cu roșii și miere

Una dintre gustările preferate ale lui B. Uyar, mai ales vara, este brânza camembert prăjită. De obicei, se coace în folie, dar, potrivit bloggerului, puteți renunța la ea atunci când coaceți camembert într-o tavă deschisă. Pentru preparat veți avea nevoie de:

Brânză Camembert;
ulei de măsline extravirgin;
roșii cherry (cât mai proaspete posibil);
câțiva căței de usturoi;
2 linguri de miere;
sare și piper (după gust);
pâine (pita este perfectă).

Mod de preparare: Se pune un castron de brânză camembert într-o tavă. Puneți roșiile cherry într-un vas de copt și adăugați brânza camembert. Se fac tăieturi diagonale în brânză și se introduc cățeii de usturoi tăiați în două. Dacă au mai rămas căței de usturoi, puneți-i în vasul de copt lângă roșii.

Condimentați totul cu ulei de măsline extravirgin, sare și piper măcinat și coaceți în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de aproximativ 15-20 de minute. După ce brânza s-a copt, aromatizează-o cu miere lichidă și servește-o cu pâine prăjită. Poftă bună!

Leave a Response