Noutăți

Cum să speli corect căpșunile: nu este atât de ușor pe cât crezi. Majoritatea oamenilor o fac greșit!

Ai adus acasă un coș de căpșuni? Atunci curăță-le cu toată delicatețea pentru ca ele să reziste mai mult…

Căpșunile sunt un fruct popular. Și nu e de mirare, sunt dulci, suculente și pline de vitamine. Puțini oameni știu că căpșunile erau folosite în Antichitate ca leac pentru multe afecțiuni. Căpșunile cu fructe mari de astăzi se datorează apetitului regelui Ludovic al XV-lea al Franței, care le-a iubit atât de mult încât l-a angajat pe grădinarul său, Antoine Duchesne, să îmbunătățească și să rafineze fructele cât mai mult posibil.

Și așa s-a întâmplat într-o zi… Botanistul a încrucișat soiuri aduse în Europa de marinari. Și prin combinarea căpșunilor din Virginia și a căpșunilor chiliene, s-au născut soiurile cu fructe mari de astăzi. Pentru Ludovic al XV-lea. A fost un vis devenit realitate! Și datorită lui, avem coșuri pline de fructe aproape cât palma…

Autorul video Arneah Baytiong vă oferă sfaturi despre cum să spălați corect căpșunile, astfel încât să nu aveți insecte sau alte murdării în ele. Vedeți mai multe la YouTube.com.

Sursă.

Fructele iubirii

Căpșunile au fost întotdeauna o delicatesă râvnită de cei bogați. Erau, de asemenea, numite „fructele iubirii”, deoarece se spunea că mâncarea lor îmbunătățește circulația sângelui și, prin urmare, fluxul de sânge către organele genitale. Pentru bărbați, aceasta însemna o potență mai bună, iar pentru femei, speranța de a rămâne în sfârșit însărcinate după o lungă perioadă de încercări.

Acesta este motivul pentru care tinerii căsătoriți obișnuiau să servească o baie cu căpșuni înainte de o noapte împreună. Cine știe dacă era eficient. Dar dacă nu, participanții la festinul cu căpșuni cu siguranță nu au avut de pierdut, pentru că fructele de pădure sunt pline de vitamina C (până la 90 mg la 100 g de căpșuni), dar și de fibre digestibile și minerale (în special potasiu, zinc și magneziu).

Du-le fără codiță

Dacă și ție îți plac căpșunile, nu întârzia prea mult să prinzi recolta din acest an. Fie că le cumpărați într-un coș sau într-o cadă, încercați să le consumați cât mai repede. Experții juriști recomandă să nu spălați căpșunile înainte de a dori să le consumați.

Încercați să scăpați mai întâi de peduncul, care poate ascunde murdărie reziduală și alte resturi. Apoi spălați fructele cu apă rece. Dar atenție: nu puneți niciodată căpșunile într-un castron înmuiat, deoarece acesta este singurul mod de a le înmuia în apă și durata lor de viață va fi redusă rapid.

Curățați direct în farfurie

Spălarea potrivită este sub un izvor de apă rece curgătoare. Dacă aveți mai multe fructe, puteți folosi o strecurătoare, unde căpșunile se vor întinde și, datorită găurilor din fund, se vor scurge direct și vor scăpa de excesul de umiditate.

Puteți apoi să uscați fructele cu un prosop de hârtie, dacă doriți, sau să le lăsați să se usuce pe prosop. Mâncați fructele cât mai repede posibil. Puteți mânca o înghețată de căpșuni, un smoothie, găluște de căpșuni sau o plăcintă. Compotul sau gemul de căpșuni este, de asemenea, delicios, în special pentru micul dejun de weekend.

Articole conexe

Surse: https://regiony.rozhlas.cz, https://bezpecnostpotravin.cz

Leave a Response