Noutăți

Podcast: dovlecei amari? Aruncați-i direct în compost!

Vă amintiți când a apărut în presă știrea că cineva a murit în Germania după ce a mâncat dovlecei? Asta nu a fost o rață. Dovleceii chiar pot fi otrăvitori. „Deși majoritatea otrăvirilor nu sunt atât de grave, consumul celor amărui nici măcar nu merită încercat”, spune expertul nostru Jana Bucharova într-un podcast consultativ.

Puteți găsi episodul de sfat podcast chiar AICI:

Poate că știi asta de la castraveți, dar același lucru se poate întâmpla și cu dovleceii. Tai fructul frumos și apoi descoperi că are un gust amar. Atunci îți iei mâinile de pe ei. Nu spera deloc că amăreala se va pierde în procesul de gătit sau va fi dominată de un condiment puternic. Aceasta nu este doar o problemă cosmetică și, chiar dacă nu ar trebui să aveți o recoltă din cauza ei (ceea ce probabil nu veți avea), nu mâncați niciodată dovlecei amari.

Cum se întâmplă acest lucru?

Amărăciunea dovleceilor este cauzată de o substanță numită cornbitacin. Această otravă nu se găsește în mod normal în fruct. „Dar uneori planta rezistă unui anumit tip de stres, poate că se usucă sau este atacată de dăunători, explică Jana Bucharová. „Atunci poate începe să producă această substanță ca răspuns la o situație nedorită”.

Uneori puteți ghici de ce dovleceii ar fi putut deveni amari, dar dacă îi cultivați într-o căsuță unde nu sunteți tot timpul acolo, de exemplu, s-ar putea să nici nu observați. Sau, pe scurt, cauza nu este evidentă. „În același timp, dovleceii mai mari sunt mai susceptibili de a fi amari. Planta are pur și simplu o perioadă mai lungă de timp în care poate să nu-i placă ceva. Dar dovleceii mici amari nu sunt o excepție”, adaugă expertul.

Jocuri de noroc cu sănătatea

Deci, ce cauzează cornbitacina? Cel puțin, un postgust foarte dezgustător. „De fapt, nu înțeleg cum poate cineva să le ingereze”, spune Jana Bucharová. Dar dacă mâncați o cantitate mare, de exemplu un sfert de dovlecel, vă puteți aștepta la indigestie, diaree și vărsături foarte neplăcute.

Iar dacă dovlecelul este foarte amar, chiar și unul singur vă poate ucide cu adevărat în unele cazuri. Deci, dacă vi se întâmplă vreodată să mâncați un dovlecel amar, nu așteptați nimic și mergeți la spital.

Ar fi bine să gustați

Nu poți recunoaște un dovlecel amar cu ochiul liber și cu siguranță nu vrei să afli că ai făcut umplutură sau supă cu el. „Este destul de simplu. Doar tăiați o felie subțire din dovlecel și puneți-o pe limbă. Dacă are un gust amar, scuipați dovlecelul fără milă și aruncați totul.” În acest fel, veți evita cu siguranță problemele de sănătate neplăcute. Și nimic nu vă împiedică să aruncați dovleceii în grămada de compost – cel puțin îi vor fertiliza pe cei pe care îi veți cultiva anul viitor.

Articole conexe

Leave a Response