Mulți oameni cred că usturoiul plantat în grădină ascunde cele mai mari bunătăți sub pământ. Se pare că deasupra avem acces și la o delicatesă care de multe ori ajunge la gunoi. Vorbim despre lăstarii tineri de usturoi, care sunt o adevărată sursă de vitamine și minerale și au potențialul de a deveni o mare delicatesă de sezon. Cum să îi tratăm în bucătărie? Vă recomandăm.

Cum să folosești mugurii de usturoi în bucătărie?

În iunie, în grădini apar lăstarii tineri de usturoi. Aceștia seamănă puțin cu vârfurile de săgeată, iar grădinarii se grăbesc să scape de ei. Aceasta este o sarcină extrem de importantă deoarece, dacă rămân pe plantă, pot afecta înmulțirea excesivă a bulbilor de usturoi ascunși în sol. Lăstarii recoltați sfârșesc de obicei în grămada de compost ca deșeuri inutile. Se pare că, gătiți corespunzător, pot fi extrem de gustoși.

Este important de știut că aroma caracteristică a usturoiului este prezentă și în lăstarii săi. Aceștia sunt foarte gustoși cruzi, dar pot fi gătiți și murați fără probleme. Tăiați mărunt, sunt buni în salate și sunt potriviți pentru mâncăruri din carne prăjită, friptă sau înăbușită, precum și pentru pastele de ouă și brânzeturi. Amestecate cu unt și sare, ele constituie o excelentă tartinabilă. Ce mai poți prepara cu muguri tineri de usturoi?

Lăstari de usturoi murați într-un borcan

Pentru această rețetă, cel mai bine este să folosiți muguri de usturoi tineri, care nu au avut timp să înflorească încă. Cei mai bătrâni capătă o textură neplăcut de dură și fibroasă, ceea ce reduce plăcerea de a-i mânca.

Ingrediente pentru germeni de usturoi murați

  • 1 – 2 buchețele de usturoi tânăr
  • 4-5 boabe de piper negru
  • 1 bulb de fenicul proaspăt
  • 1 frunză de dafin
  • 3 condimente
  • 1 rădăcină sau frunză de hrean
  • ½ linguriță de muștar
  • 20 g sare grunjoasă
  • 1 litru de apă

Prepararea germenilor de usturoi murați

  • Se spală bine săgețile sau lăstarii tineri de usturoi sub jet de apă rece. În etapa următoare, puneți-i într-un castron, acoperiți-i cu apă clocotită și blanciți-i timp de 3-4 minute.
  • După ce a trecut timpul alocat, scurgeți apa, transferați mugurii de usturoi într-o strecurătoare și lăsați-i să se răcească complet.
  • Între timp, pregătiți saramura. Se toarnă un litru de apă într-o cratiță, se adaugă 20 g de sare grunjoasă, se aduce la fierbere și se lasă să se răcească.
  • Puneți boabele de piper negru, foaia de dafin, piperul din toate picăturile, rădăcina de hrean și muștarul pe fundul borcanului tras.
  • Când mugurii de usturoi ajung la temperatura camerei, aranjați-i bine în borcan și puneți deasupra un buchet de mărar. Presați-l ferm.
  • Umpleți borcanul cu marinada și lăsați-l la temperatura camerei timp de o săptămână. După ce fermentația este completă, vă puteți bucura de scapii de usturoi murați. Poftă bună!

Pesto din muguri tineri de usturoi

Pastele cu pesto de ierburi este una dintre cele mai rapide cine care nu numai că are un gust grozav, dar te și satură pentru mult timp. Dacă v-ați plictisit să le compuneți cu sos de busuioc, faceți o garnitură pentru paste cu muguri tineri de usturoi. Deși sunt adesea considerați o risipă inutilă, aceștia sunt plini de savoare și pot fi un adevărat deliciu culinar.

Ingrediente pentru pesto de usturoi

  • 1 – 2 buchețele de flori tinere de usturoi
  • 2 linguri de nuci
  • 1 lingură plină de parmezan ras
  • 5 – 6 linguri de ulei de măsline
  • sare și piper după gust
  • paste spaghete

Preparare pesto de germeni de usturoi

  1. Turnați apă într-o oală mare, sărați-o și aduceți-o la fierbere, apoi aruncați pastele în ea. Gătiți-le conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
  2. În etapa următoare, clătiți bine cățeii de usturoi și, într-o oală separată, puneți la fiert apa cu puțină sare. Puneți părțile tinere ale plantei în apa clocotită și fierbeți-le timp de aproximativ 5-7 minute.
  3. Când lăstarii de usturoi sunt fierți până se înmoaie, puneți-i în bolul unui robot de bucătărie, adăugați parmezanul, nucile prăjite în tigaie, uleiul de măsline, sarea și piperul.
  4. Se mixează toate ingredientele până când se obține o compoziție omogenă și netedă. Între timp, scurgeți pastele și scurgeți 1/3 cană din apa de gătit.
  5. Lăsați pastele în oală, adăugați pesto-ul din mugurii tineri de usturoi și restul de apă. Se amestecă bine.
  6. Se servește mâncarea cu pesto de muguri de usturoi, garnisită cu nuci tocate și câteva frunze de parmezan. Poftă bună!

Articole înrudite:

Slovacii recoltează usturoi ursuz în număr mare. Uneori nu au habar de consecințele neplăcute

Usturoiul va „răsufla ușurat” atunci când îi adăugați acest ingredient. Nu va mai exista nicio urmă de frunze galbene