Stil de viață

Acesta este cel mai bun moment pentru recoltarea usturoiului. Nu ratați termenul limită

Temperaturile ridicate înregistrate în Slovacia la începutul primăverii au accelerat foarte mult vegetația din acest an. Datele de recoltare pentru unele legume, cum ar fi usturoiul, au fost modificate.

Recoltarea va fi puțin mai rapidă în acest sezon. Când anume trebuie să o săpați și cum știți când planta este pregătită? Vă invităm să citiți mai multe.

Când trebuie recoltat usturoiul?

Când se recoltează usturoiul depinde de soi. Usturoiul de iarnă, adică usturoiul plantat toamna, se recoltează puțin mai devreme, în timp ce recolta de la plantarea de primăvară poate fi savurată mai târziu. Aceste date sunt, desigur, influențate și de vreme, care ne-a surprins în acest an.

Începutul cald al primăverii, care ne-a întâmpinat deja în martie cu o vreme neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului, a contribuit la o accelerare semnificativă a vegetației în acest sezon în comparație cu anii anteriori. Prin urmare, recoltarea usturoiului va fi puțin mai timpurie decât de obicei.

De obicei, usturoiul de iarnă este gata să fie săpat în a doua jumătate a lunii iulie, acum recoltarea este posibilă în prima săptămână a acestei luni, deși aici este important să știți cum să vă dați seama dacă usturoiul este gata să fie săpat.

Cum vă dați seama când usturoiul este gata de recoltat?

Datele de mai sus sunt destul de convenționale, deoarece fiecare cultură trebuie analizată individual, ținând cont de condițiile locale de mediu, sol și vreme. Cu toate acestea, atunci când vine vorba de perioada calendaristică pentru recoltarea usturoiului, este important să ne uităm bine la ea.

Usturoiul este gata pentru a fi săpat atunci când frunzele sale se usucă. Atunci când aproximativ 50% din frunze sunt deja uscate și galbene, înseamnă că este timpul pentru recoltare. În acest scop, legumele sunt dezgropate cu o lopată și – acest lucru este important – smulse în loc să fie smulse.

Mai întâi, dezgropăm o căpățână pentru o mostră. Acesta trebuie să fie sănătos și mare. Dacă cuișoarele sunt clar scoase de sub solzi și nu sunt prea compacte, înseamnă că usturoiul este deja copt. Este bine să nu ratați data recoltării, deoarece cuișoarele vor începe să cadă din căpățânile prea coapte.

Cum se depozitează usturoiul?

După ce scoateți usturoiul din pământ, curățați-l de murdărie și uscați-l într-un loc aerisit. Nu-l lăsați în soare și nu-l clătiți sub apă. Când resturile de pământ de pe legumă s-au desprins, frecați ușor căpățânile și curățați-le bine. De asemenea, merită să ne camuflăm recolta; exemplarele deteriorate și crescute în exces trebuie folosite cât mai curând posibil, restul pot fi depozitate.

În acest scop, uscăm usturoiul fără a îndepărta frunzele sau rădăcinile. Bulbii pot fi legați lejer în mănunchiuri, tulpinile lor pot fi împletite ca o împletitură asortată sau ca o coroană formată prin împletirea tulpinilor succesive. Capetele împletite sau înnodate se agață într-un loc răcoros, umed, cu o bună circulație a aerului.

Leave a Response