Stil de viață

Apare în special vara. Cofetarul explică ce înseamnă stratul alb de pe ciocolată

Ați deschis vreodată un baton de ciocolată pe care îl aveți acasă de mult timp și ați observat un strat alb? V-ați întrebat ce înseamnă și dacă o astfel de ciocolată mai poate fi consumată în siguranță? Nu vă faceți griji, vă vom explica totul imediat!

Mulți dintre noi au obiceiul de a face provizii de diverse produse. În congelatorul meu, de exemplu, veți găsi întotdeauna un borcan plin cu înghețată pe care am „pus-o deoparte” pentru mai târziu. De asemenea, am întotdeauna cel puțin două tablete de ciocolată care pot mânca atunci când mi se face brusc poftă de ceva dulce.

Deși, de obicei, încerc să refac aceste provizii în mod regulat, există momente în care nu mănânc dulciuri timp de săptămâni întregi. În mai multe rânduri, am deschis ciocolată pe care o păstrasem mult timp și am observat pe ea un strat alb. Prima impresie poate fi clară: ciocolata s-a… stricat. Stați puțin, sunteți sigur? Mi s-a părut firesc să aprofundez acest subiect și să găsesc răspunsuri la întrebările mele.

Reziduurile albe de pe ciocolată înseamnă că aceasta este stricată?

După cum se pare, stratul alb de pe ciocolată nu este nimic periculos, așa că poate fi consumată în siguranță. Întreaga situație este legată de modul în care ciocolata este depozitată și poate fi cauzată fie de o schimbare de temperatură, fie de o umiditate ridicată.

Adam Turoni, un patiser și producător de ciocolată, a explicat pentru yahoo! life cum se face ciocolata. Potrivit acestuia, fabricarea ciocolatei implică un proces de temperare în care ciocolata este încălzită și răcită, pentru a o face tare și strălucitoare. Ciocolata care trece prin acest proces va fi lipsită de dungi sau pete.

Pe de altă parte, reziduul alb de pe ciocolată despre care vorbim este denumit „eflorescență de ciocolată”. Acesta poate fi împărțit în două categorii: grase și zaharoase. Care este diferența dintre ele?

Bloom alb pe ciocolată. Cofetarul explică

Pete de grăsime pe ciocolată sunt cauzate de schimbările de temperatură sau de depozitarea necorespunzătoare a ciocolatei. Atunci când este expusă la temperaturi ridicate, grăsimea din ciocolată începe să se topească. Când se răcește din nou, această grăsime se transformă într-o pată albă.

Pe de altă parte, bloomul de zahăr din ciocolată este legat de schimbarea umidității. Apoi cristalele de zahăr se dizolvă, provocând apariția unei pată albă pe suprafața ciocolatei. Acest fenomen poate apărea atunci când ciocolata se răcește.

Adam Turoni subliniază că poate fi dificil să distingem cu ce tip de acoperire avem de-a face doar după aspect. Cu toate acestea, se poate face un test rapid. Dacă glazura de pe ciocolată este netedă la atingere, este probabil o glazură grasă. Dacă, pe de altă parte, glazura este aspră, este mai probabil să fie o glazură de zahăr.

Păstrarea ciocolatei

Așadar, cum se păstrează ciocolata pentru a preveni pătarea? Potrivit cofetarilor, depozitarea ciocolatei în frigider sau congelator nu este cea mai bună idee. De ce? Datorită umidității ridicate care poate deteriora textura ciocolatei.

Elizabeth McDaniel, un alt expert care a participat la interviu, a subliniat că ciocolata se păstrează cel mai bine la la temperatura camerei. În plus, ar trebui să evitați un loc unde există acces la lumină puternică, aer cald, umiditate ridicată, precum și mirosuri puternice care pot afecta negativ gustul ciocolatei. La urma urmei, niciunul dintre noi nu vrea ca dulceața noastră preferată să își piardă gustul unic.

Leave a Response