Stil de viață

Iată care sunt cele mai multe bacterii din bucătărie. Nu ai de unde să știi de unde le prinzi

Buretele de spălat vase, cârpele de vase și scândurile de tăiat sunt de mult timp în fruntea celebrei liste a ustensilelor de bucătărie cele mai asediate de bacterii. Dar rezultatele studiului indică un alt loc care oferă un mediu și mai mare pentru microbi.

Menținerea ordinii în bucătărie nu este doar estetică. Este, de asemenea, locul unde pregătim mâncarea, așa că igiena pare esențială aici. Se știe de mult timp că obiecte precum buretele sau șervețelele și plăcile de tăiat adăpostesc bacterii. Totuși, acestea nu sunt singurele astfel de locuri.

Unde găsiți cele mai multe bacterii în bucătărie?

Potrivit unui studiu din 2022 realizat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers din New Brunswick, New Jersey, recipientele cu condimente sunt cele care transportă cea mai mare contaminare în spațiul din bucătărie. Mai mult, acești contaminanți pot fi periculoși pentru sănătate. Un experiment realizat de cercetători a arătat că mai puțin de jumătate dintre recipientele de condimente (folosite în cadrul studiului) au fost contaminate cu salmonella. Descoperirile au fost publicate în Journal of Food Protection.

Potrivit cercetătorilor, prezența salmonellei pe condimente se datorează faptului că recipientele de condimente au fost trecute cu vederea în timpul curățării după gătit, precum și faptului că vasele și tacâmurile nu au fost spălate temeinic. Ustensilele de bucătărie se infectează foarte ușor – tot ce trebuie să facem este să gătim carne contaminată, iar contaminarea prezentă pe mâinile noastre este ulterior transferată pe fiecare obiect pe care îl atingem.

„Persoanele care gătesc ating adesea obiecte precum borcanele de condimente înainte de a se spăla pe mâini. Bacteriile se răspândesc apoi pe alte obiecte”, a explicat Donald W. Schaffner, profesor de știință alimentară la Universitatea Rutgers și coautor al studiului.

Cele mai contaminate locuri din bucătărie

Interesant este că locul al doilea în celebrul clasament, creat de cercetătorii de la Universitatea Rutgers, a revenit…. distribuitorului de săpun. Chiuvetele, bolurile pentru animale de companie sau tăvile aparatelor de cafea sunt, de asemenea, habitate ale bacteriilor. Să nu uităm că bacteriile pot fi transmise și prin atingerea telefoanelor în timp ce căutăm rețete.

Este esențial să subliniem importanța dezinfecției suprafețelor și a echipamentelor de bucătărie. Nu uitați să înlocuiți cu regularitate buretele de spălat vase și prosoapele de bucătărie, care sunt, de asemenea, una dintre principalele surse de bacterii. Un alt aspect important este prevenirea contaminării încrucișate. Contaminarea încrucișată este procesul prin care microorganismele sunt transferate de la un produs contaminat la un alt produs.

Astfel de situații pot apărea dacă, de exemplu, ustensilele folosite pentru a depozita carnea crudă sau o placă de tăiere pe care aceasta a fost tăiată sunt folosite ulterior pentru a pregăti alte produse. Prin urmare, este foarte important să se izoleze în permanență aceste articole pentru a preveni transmiterea bacteriilor.

Leave a Response