Stil de viață

Uneori oamenii mâncau tot timpul, astăzi deloc. Un fruct care curăță intestinele și ajută la slăbit

Coacăzul este un fruct care merită o recunoaștere specială pentru proprietățile sale de sănătate, deși astăzi este oarecum uitat. Mulți experți consideră că este unul dintre cele mai sănătoase fructe disponibile pe piață.

Vă întrebați de ce coacăzele nu mai sunt la fel de populare astăzi ca odinioară? Să fie din cauză că nu este la fel de dulce ca multe alte fructe de sezon? Sau poate că este ceva la aspectul său care nu ne mai atrage? Poate că cătina nu este o căpșună glorificată, dar este un fruct extrem de suculent, ușor crocant, care combină aromele dulci și acrișoare. Și acesta nu este singurul motiv pentru care merită să fie mâncat.

De ce să mănânci coacăze?

Unul dintre cele mai importante argumente pentru consumul de coacăze este conținutul lor extrem de bogat în vitamine. Numai coacăzele conțin de aproape 20 de ori mai mult acid ascorbic decât portocalele. Dar asta nu este tot. Coacăzele mai conțin vitaminele B, precum și vitaminele A și E, fier, cupru, potasiu, fosfor și magneziu, dar și antioxidanți. În plus, ajută la combaterea colesterolului ridicat, poate preveni ateroscleroza și bolile de inimă, ajută la concentrare, calmează nervii și dă o senzație de relaxare.

Experții susțin că fructele de cătină coapte au și efecte anticancerigene. Acest lucru se datorează faptului că astfel de fructe conțin serotonină, acid elagic și acid cumaric, care nu numai că au un efect bun asupra sistemului nervos, dar ne pot proteja și de potențialul pericol al celulelor canceroase.

Boabe de cătină pentru pierderea în greutate

Boabele de cătină sunt adesea menționate în legătură cu dietele de slăbit. De ce? Pentru că aceste fructe mici și discrete conțin o cantitate surprinzătoare de fibre – o componentă responsabilă de buna funcționare a intestinului. Datorită fibrelor ne simțim sătui pentru o perioadă lungă de timp și evităm să mâncăm gustări nesănătoase între mese. În plus, coacăzele sunt unul dintre fructele cu puține calorii.

Datorită conținutului său ridicat de fibre, care stimulează mișcarea intestinală, coacăzele consumate în mod regulat vor ajuta să scăpăm de constipația neplăcută. În plus, conține acid malic și citric, care favorizează digestia. Două porții de fructe crude (cu coajă și semințe) pe zi pot aduce ușurare.

Utilizarea coacăzelor în bucătărie

Fructele de cătină nu sunt doar sănătoase, ci și gustoase. Ele pot fi consumate crude, ca atare sau ca ingredient în salate. Fructele de cătină pot fi, de asemenea, congelate, presate în suc sau folosite pentru conserve, de exemplu pentru marmelade, gemuri, jeleuri, compoturi (de exemplu, cu adaos de căpșuni). Coacăzele sunt, de asemenea, potrivite ca ingredient în prăjituri, biscuiți, lichioruri sau vinuri.

Leave a Response