Atât în marile piețe, cât și în micile magazine alimentare, este obișnuit să vezi borcane pline de murături. Cu toate acestea, murăturile cumpărate din magazin nu sunt la fel de bune ca cele făcute acasă. Începătorilor li se poate părea că procesul de murare îi depășește. Trebuie doar să urmați câteva reguli simple pentru a obține un rezultat gustos. Mai jos, vă vom spune ingredientul secret care dă murăturilor crocantul lor excepțional.

Cum să condimentezi murăturile?

Cel mai important condiment la murarea castraveților este sare grunjoasă de bună calitate. Aceasta este ceea ce formează baza saramurii, așa-numita saramură. Raportul optim este de a utiliza o lingură de sare la un litru de apă. Gospodinele experimentate, care își refac în fiecare an cămările cu murături de casă, avertizează să nu se exagereze cu cantitatea de sare, dar nici să nu se adauge prea puțină.

Utilizarea necorespunzătoare a condimentelor va afecta nu numai gustul, ci și procesul de murare în sine. Sarea singură nu este suficientă pentru a da murăturilor aroma lor unică. Efectul dorit poate fi obținut doar dacă mai multe alte ingrediente sunt combinate corect. Ce condimente sunt esențiale în murăturile făcute în casă? Următoarele sunt cel mai des menționate:

  • Muștar,
  • boabe de piper negru,
  • frunze de dafin,
  • piper,
  • căței de usturoi,
  • mărar,
  • rădăcini de hrean,
  • frunze de zmeură,
  • frunze de stejar,
  • frunze de cireș.

Un ingredient neobișnuit în murături

Un ingredient interesant în murături este tarhon. Piperul previne în mod eficient ca castraveții să fie prea moi. Cu toate acestea, nu toată lumea este un fan al gustului și mirosului său specific. Același efect poate fi obținut prin adăugarea unui fruct preferat la murături, fără de care mulți oameni nu-și pot imagina ceaiul de dimineață sau limonada pe timp de vară.

Felii de lămâie joacă un rol important în rețetele de murături făcute în casă. Tot ce trebuie să faceți este să puneți una sau două felii din acest fruct deasupra, după ce ați aranjat castraveții și ați turnat marinata peste ei. Deși va trebui să așteptați o vreme pentru a le gusta, puteți fi siguri că murăturile vor fi tari, frumos parfumate și cu o aromă nebună. Ai grijă să freci și să scalzi bine lămâia înainte de a o pune în borcane. Aceasta este singura modalitate de a scăpa de murdărie și de substanțele chimice.

Castraveți murați cu lămâie – rețeta bunicii

Solid și murături crocante sunt un adevărat deliciu care poate fi savurat ca atare sau adăugat la micul dejun, prânz și cină. Murate cu felii, acestea nu numai că obțin un gust neobișnuit, dar în plus își păstrează textura fermă. Feliile de lămâie rămase de la murături după consumare pot fi folosite pentru a face tocănițe, fripturi sau mâncăruri într-un singur vas.

Ingrediente pentru murături cu lămâie:

  • 2 kg de castraveți proaspeți
  • 8 linguri de sare grunjoasă
  • 7-8 căței de usturoi
  • 8 lingurițe de zahăr
  • 8 felii de lămâie
  • 8 lingurițe de oțet
  • 8 boabe de muștar
  • câteva crenguțe de mărar

Prepararea castraveților murați cu lămâie

  1. Începeți prin a freca bine castraveții și apoi tăiați-le capetele pe ambele părți.
  2. Spălați, aburiți și uscați bine cele patru sticle – nu trebuie să existe umiditate în interior. Puneți în fiecare câte doi căței de usturoi, două boabe de muștar, două lingurițe de zahăr, două lingurițe de sare și două lingurițe de oțet.
  3. Aranjați bine castraveții pregătiți într-o sticlă, turnați apă fierbinte și fiartă peste ei și puneți deasupra câte două felii de lămâie și mărar.
  4. Închideți borcanele cu capace curate și sterilizate și întoarceți-le cu capul în jos. Lăsați-le în această poziție până când se răcesc complet.
  5. Castraveții preparați în acest fel au nevoie de aproximativ trei săptămâni de fermentare la temperatura camerei. Aveți grijă să nu deschideți borcanele până la finalizarea acestui proces.
  6. Finalizat castraveți murați cu lămâie se păstrează cel mai bine într-un loc răcoros, uscat și întunecat. În aceste condiții, se vor păstra până la cinci luni fără a fi desfaceți.
  7. După deschiderea borcanelor de murături, depozitați-le în frigider pentru a opri procesul de fermentare. Poftă bună!

Articole înrudite:

Castraveți sărați plăcut de crocanți. Chiar și un profan se poate descurca cu această rețetă

Murăturile sunt de domeniul trecutului. Puneți această legumă de sezon într-un borcan și preparați murăturile așa cum ați făcut-o întotdeauna. Rezultatul vă va tăia respirația