Noutăți

Primarul din Panevėžys, Rytis Mykolas Račkauskas, care solicită achitarea în acest caz: frazele dintr-o conversație înregistrată în secret sunt ca stafidele dintr-un tort

R. Avocatul lui M. Račkauskas, Valentinas Baltrūnas, a menționat în discursul său de încheiere de marți că, în opinia sa, Curtea de Apel, care a decis anterior achitarea inculpaților în acest caz, a fost cea care a dat verdictul corect.

„Această instanță a dat, în principiu, o decizie corectă de achitare a inculpaților”, s-a adresat Curții de Apel avocatul primarului din Panevėžys.

V. Baltrūnas a subliniat că atât el, cât și inculpatul nu au fost de acord cu acuzațiile formulate de autoritățile de aplicare a legii, care au susținut că achiziționarea de servicii de comunicații de către municipalitatea din Panevėžys și inițierea unui sondaj în rândul locuitorilor au fost în beneficiul primarului din Panevėžys și că, în acest fel, a fost cauzat un prejudiciu municipalității înseși.

„Curtea de Apel (fostă – ELTA) a decis că funcționarea normală a municipalității nu a fost perturbată și că prestigiul municipalității nu a fost diminuat de acțiunile oamenilor. (…) S-a stabilit că municipalitatea a beneficiat de pe urma recensământului populației”, a subliniat avocatul.

Potrivit lui Baltrūnas, Parchetul îl acuză pe Račkauskas că ar fi încercat să se asigure că contractele de achiziții publice organizate de administrația municipală a orașului Panevėžys în domeniul publicității au fost câștigate de o societate asociată cu Marius Vaupš. Cu toate acestea, potrivit avocatului, primarul nu a făcut nimic pentru a influența achizițiile publice.

„Achiziția publică a fost organizată și desfășurată de persoane din anumite departamente ale municipalității”, a declarat avocatul apărării lui Račkauskas.

„Nu există nicio dovadă în acest caz că primarul Račkauskas, după conversațiile sale cu consultantul Vaupš, ar fi dat vreo instrucțiune privind achizițiile publice”, a subliniat Baltrūnas.

Avocatul a declarat că el crede că rechizitoriul în acest caz este incomplet și că acuzațiile nu se bazează pe circumstanțe faptice.

V. Baltrūnas a menționat că procurorul care susține acuzarea publică în acest caz nu a depus o plângere civilă.

„Prin faptul că nu depune o plângere civilă, procurorul admite că municipalitatea nu a fost prejudiciată”, a declarat avocatul.

V. Baltrūnas și-a încheiat discursul declarându-se surprins de durata cauzei împotriva lui Račkauskas și de durata măsurilor luate împotriva sa.

„Șase ani de când durează cazul. Dacă ne uităm la începutul acțiunilor neautorizate împotriva clientului meu, (…) avem aproximativ șapte ani pentru a rezolva această problemă”, a declarat șeful primarului din Panevėžys.

Avocatul a menționat că va solicita instanței să îl achite pe Račkauskas.

R. M. Račkauskas însuși a declarat că sprijină cererea avocatului său V. Baltrūnas. Politicianul a menționat că el crede că acuzațiile împotriva sa se bazează pe o conversație înregistrată în secret între el și M. Vaupšas în 2017. Politicianul consideră că rechizitoriul conține doar o parte din frazele din conversația sa cu bărbatul în cauză, care au fost interpretate greșit.

„O conversație înregistrată în secret din care frazele sunt extrase ca stafidele dintr-o prăjitură, interpretate izolat, fără a ține cont de context”, a susținut primarul din Panevėžys.

El a spus că încă din 2016, Consiliul Local Panevėžys a decis să dezvolte o strategie de comunicare pentru oraș, căutând modalități de a comunica mai bine despre oraș și spațiile sale. Astfel, potrivit lui Račkauskas, s-a considerat deja atunci să se discute cu Vaupš, care avea experiență în acest domeniu. Astfel, potrivit primarului, achiziția publică de servicii de comunicare nu a fost un moft sau o dorință de a-și promova deciziile.

„Aceasta nu a fost cu siguranță o conversație secretă între primar și dna Maskoliūnienė”, a declarat acuzatul.

Susținerile finale în acest caz penal sunt programate să continue pe 22 august.

Curtea Supremă trimite cauza la Curtea de Apel

ELTA reamintește că, în ianuarie 2023, Curtea de Apel a anulat decizia instanței de primă instanță și i-a achitat pe primarul din Panevėžys, R. M. Račkauskas, și pe consilierul său, G. Maskoliūnienė, de abuz în serviciu. Cu toate acestea, în luna decembrie a aceluiași an, Curtea Supremă a Lituaniei a trimis cauza înapoi la Curtea de Apel pentru o nouă audiere.

În ianuarie 2022, Tribunalul Regional din Šiauliai i-a găsit pe R. M. Račkauskas și G. Maskoliūnienė vinovați de abuz în serviciu, acționând într-un grup de complici, în scopul de a obține un beneficiu personal pentru R. M. Račkauskas. Procedurile penale împotriva celui de-al treilea inculpat, dl Vaupš, directorul unei agenții de publicitate, au fost încetate după decesul acestuia.

Verdictul Tribunalului de Primă Instanță a recunoscut că primarul orașului Panevėžys, asistat de consilierul său G. Maskoliūniene, a dat instrucțiuni ilegale angajaților din administrația municipalității orașului Panevėžys.

Potrivit autorităților de aplicare a legii, scopul a fost de a se asigura că licitațiile publice organizate de Administrația municipală a orașului Panevėžys în domeniul publicității și comunicării vor fi câștigate de societatea Lukrecijos reklama, care este legată de M. Vaupšu. Domeniul de aplicare al serviciilor care urmează să fie achiziționate, specificațiile tehnice și prețurile serviciilor au fost convenite în prealabil cu dl Vaupš.

În plus, conform dosarului, se susține că s-a convenit, de asemenea, asupra unei cooperări ulterioare, și anume că administrația municipalității orașului Panevėžys va continua să achiziționeze servicii de consultanță de la societatea reprezentată de dl Vaupš. Parchetul susține că, pe lângă serviciile achiziționate oficial de municipalitate, Račkauskas a primit, de asemenea, sfaturi utile din punct de vedere personal, în calitatea sa de politician, în vederea pregătirii alegerilor municipale pentru funcția de primar din 2019.

Leave a Response