Noutăți

Primii medici instruiți pentru a lucra în situații de urgență

Potrivit Ministerului Sănătății (MS), 1 000 de persoane urmează să fie formate până la jumătatea anului 2025, iar 6 000 de medici și alți lucrători în domeniul sănătății în total până în 2026.

Potrivit SAM, prima formare a început în luna iunie a acestui an în trei grupuri de formare în instituțiile medicale din Vilnius, Kaunas și Klaipėda. În iulie, sunt planificate 3 grupuri de formare în Vilnius, Kaunas și Panevėžys, iar în august în Vilnius, Klaipėda și Šiauliai.

Formarea constă în simularea teoretică și practică a unor situații pentru pregătirea și coordonarea furnizării de servicii de asistență medicală în caz de urgență, dezastru în masă, mobilizare sau lege marțială.

Participanții învață despre reglementarea juridică a acestor situații, sarcinile diferitelor servicii de urgență și particularitățile organizării asistenței, organizarea sistemului de sănătate în timpul mobilizării și alocarea responsabilităților, precum și pregătirea și activarea planurilor de gestionare a situațiilor de urgență.

Acesta cuprinde, de asemenea, principiile de organizare a facilităților medicale, organizarea ajutorului, comanda, controlul și comunicarea, triajul medical, resursele necesare pentru a asigura continuitatea activităților PACU, evaluarea și gestionarea situației la fața locului, asigurarea securității, urgențele și crizele specifice, precum și particularitățile gestionării unei catastrofe în masă în timp de pace și război.

Formarea abordează, de asemenea, specificul acordării de sprijin psihologic victimelor și utilizarea echipamentelor de siguranță pentru lucrătorii în situații de urgență.

În total, programul de formare intenționează să formeze 1 000 de profesioniști până la jumătatea anului 2025 și mai mult de jumătate dintre aceștia până la sfârșitul anului 2024.

Pentru a consolida gradul de pregătire al personalului din unitățile sanitare, până în 2026 urmează să fie formați aproximativ 6 000 de profesioniști din domeniul sănătății, inclusiv membri ai Centrului de operațiuni din sectorul sănătății, membri ai echipelor de gestionare a situațiilor de urgență din unitățile sanitare, profesioniști din domeniul asistenței medicale personale, manageri de unități sanitare și alt personal care lucrează în unități de asistență medicală personală, precum și profesioniști din domeniul sănătății publice.

Leave a Response