Noutăți

Sezonul țânțarilor este aici: aceștia sunt cei mai tentanți stimuli, așa că evitați-i

Înotul, grătarul sau chiar o petrecere în grădină sunt cele mai plăcute activități care sunt inerente verii. Cu toate acestea, oaspeții neinvitați, și anume țânțarii, pot face aceste plăceri destul de neplăcute. Să aruncăm o privire la ceea ce atrage cu adevărat țânțarii și ce este doar un mit.

Țânțarii sunt atrași de mai mulți factori care sunt adesea legați de oameni și de mediul în care ne aflăm. Una dintre principalele atracții pentru țânțari sunt oamenii. Țânțarii femele sunt atrași de sânge, de care au nevoie pentru dezvoltarea ouălor lor.

Mâncarea de sânge este foarte ușor de găsit pentru femele cu ajutorul simțului olfactiv. Dioxidul de carbon pe care îl expirăm, mirosul pielii, transpirația și căldura corpului sunt principalii factori care ne fac atractivi pentru țânțari. În general, cu cât transpirăm mai mult, cu atât țânțarii sunt mai atenți.

Consultați videoclipul News4JAX despre ce atrage țânțarii pe YouTube:

Sursă: YouTube

Țânțarii sunt atrași de mirosul animalelor

O altă atracție pentru țânțari sunt animalele. Mirosurile umane și animale sunt diferite pentru țânțari, unii țânțari preferând oamenii, iar alții preferând animalele. Lumina este un alt factor care atrage țânțarii.

Lumina este deosebit de atractivă pentru țânțari seara, când aceștia sunt mai activi. Dacă doriți să reduceți la minimum prezența lor, de exemplu în timpul unei petreceri în grădină, achiziționați o capcană de lumină, care este o mare atracție pentru țânțari.

Factorii de mediu joacă, de asemenea, un rol semnificativ în atragerea țânțarilor. Temperatura și umiditatea sunt esențiale. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât este mai mare activitatea țânțarilor, care atinge cote maxime seara, când temperatura începe să scadă. Umiditatea ridicată le creează condiții ideale, la fel ca și vegetația luxuriantă, care le oferă suficient spațiu pentru a se odihni și a se înmulți.

Există, de asemenea, multe mituri cu privire la ceea ce atrage țânțarii. Unul dintre cele mai răspândite mituri este acela că țânțarii mușcă oamenii cu „sânge dulce”. Cu toate acestea, acest mit nu este adevărat. Țânțarii percep mirosul nostru, dar gustul sângelui nu joacă niciun rol în acest sens. Un alt mit este acela că țânțarii mușcă doar după lăsarea întunericului. De fapt, îi puteți întâlni în timpul zilei lângă apă, în pădure sau în locuri unde există vegetație densă.

Sfatul bunicii împotriva țânțarilor

Un alt mit comun este acela că mâncatul usturoiului vă va proteja de țânțari. Nu există nicio dovadă științifică care să susțină această afirmație. Mai degrabă, este așa-numitul „sfat al babelor”. De asemenea, nu este adevărat că țânțarii mor după înțepătură.

Țânțarii masculi se hrănesc cu lucruri dulci, în timp ce femelele au nevoie de sânge pentru ca ouăle lor să se dezvolte. După ce se hrănește, femela se odihnește, digeră sângele și așteaptă până când ouăle sunt gata.

De asemenea, este o concepție greșită faptul că țânțarii atacă doar femeile și copiii. Țânțarii nu fac distincție între bărbat, femeie sau copil. Nu le pasă de sex sau de vârstă. Cu toate acestea, cercetările au confirmat că femeile însărcinate sunt mai atractive pentru țânțari.

Principalul motiv este că femeile însărcinate produc mai mult dioxid de carbon. Un alt motiv poate fi faptul că temperatura corpului femeilor însărcinate este ușor mai ridicată.

Pentru a evita țânțarii, este important să reduceți la minimum atractanții acestora. Limitați producția de dioxid de carbon, de exemplu, prin evitarea activităților fizice viguroase în apropierea lor. Păstrați-vă pielea uscată și curată pentru a minimiza transpirația.

Purtați repelente și haine cu mâneci lungi pentru a vă proteja de înțepături. Reduceți umiditatea în mediul din jurul dumneavoastră și mențineți vegetația ordonată, astfel încât țânțarii să nu aibă unde să se ascundă.

Țânțarii sunt tovarăși neplăcuți în serile de vară, dar cu puțină prevenție și precauțiile potrivite, puteți evita cu succes prezența lor. Știind ce îi atrage și ce măsuri de precauție îi vor descuraja, vă veți putea bucura de vară fără înțepături neplăcute.

Articole conexe

Sursă: www.youtube.com, www.fajntip.cz

Leave a Response