Sfaturi de grădină

7 plante perene pe care să le retezi în iunie – descoperă beneficiile tăierii plantelor erbacee cu flori de vară

876views

Poate părea contraintuitiv, dar tăierea plantelor perene erbacee la începutul sezonului prezintă beneficii reale. Cunoscută sub numele de „The Chelsea Chop” în Marea Britanie, unde coincide anual cu RHS Chelsea Flower Show, tăierea la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie este o tactică excelentă de tăiere.

Plantele perene cresc rapid primăvara, pe măsură ce temperaturile cresc și orele de lumină solară se măresc. Riscul de a le lăsa pur și simplu să crească nestingherite este că pot să devină cu picioare și atât de înalte încât tulpinile lor slabe să cadă atunci când înfloresc.

De aceea, tăierea plantelor perene care înfloresc vara în straturile de flori este avantajoasă, deoarece produce plante mai drepte, mai îngrijite și mai compacte. Acestea vor fi mai stufoase și vor avea o mulțime de lăstari laterali pe care să înflorească. Se poate chiar reduce nevoia de a împânzi plantele pentru vară.

Cât de mult se taie și de ce

Puteți lua o foarfecă de tăiat curată și ascuțită și să tăiați plantele erbacee perene cu o treime sau până la jumătate. Atunci când tăiați plantele perene, de ce să nu luați în considerare tăierea unor tulpini, dar nu și a altora?

Fie tăiați unele tulpini ale unei plante, dar nu toate, fie tăiați o plantă și nu cealaltă, dacă aveți mai multe plante. Utilizarea acestei tehnici vă poate ajuta să obțineți o perioadă de înflorire eșalonată și mai lungă.

Vă dezvăluim 7 plante care se pretează în mod ideal să fie tăiate în această lună.

1. 1. Măceșele

Iarba, cunoscută și sub numele de achillea, este o floare sălbatică perenă rezistentă la secetă, care necesită puțină întreținere și este o alegere populară pentru borduri de flori sau containere colorate. Produce ciorchini de flori mici, cu vârfuri plate, care vin într-o varietate de culori strălucitoare, inclusiv roz, roșu, galben și alb.

Yarrow este, de asemenea, o alegere excelentă pentru ideile de grădini pentru fauna sălbatică, deoarece este populară printre polenizatori, inclusiv albine, fluturi și hoverflies. Odată ce planta este înflorită, înmugurirea yarrow poate oferi un sezon lung de înflorire. Ori de câte ori tăiați yarrow, purtați mănuși și mâneci lungi, deoarece planta poate irita persoanele cu pielea sensibilă.

2. Aster

Astrele sunt cunoscute și sub numele de margarete Michaelmas, datorită aspectului lor asemănător margaretelor, și oferă stropi de culoare la sfârșitul verii și toamna.

Există sute de soiuri în familia asterilor, care vin în nuanțe de albastru, roz, roșu, violet și alb. Astrele sunt rezistente în zonele de rezistență 4-8 din SUA, iar plantele sunt îndrăgite de polenizatorii de toamnă, precum și de astrele care sunt plante excelente pentru păsări.

Unele tipuri de asteri pot ajunge la o înălțime de doi metri, așa că tăierea lor le oprește să devină prea zvelte și să se zbată mai târziu în an.

3. Coneflower

Coneflowers, care sunt, de asemenea, cunoscute în mod obișnuit sub numele de echinacea, sunt o plantă perenă nativă americană care crește în smocuri și poate atinge înălțimi de patru picioare în fiecare an.

Sunt plante excelente pentru fluturi, iar coneflowers pot fi, de asemenea, opțiuni excelente pentru o grădină de flori tăiate. Multe soiuri de coneflower vor înflori timp de mai multe luni, de la începutul verii până la sosirea primelor înghețuri.

Tăierea unei părți din tulpini cu o treime în primăvară va ajuta la prelungirea sezonului, iar sarcina de a tăia regulat capetele coneflowerilor este, de asemenea, recomandată pentru a vă răsplăti cu cele mai multe flori.

4. Penstemon

Penstemon, sau limba bărbosului, sunt plante perene foarte fiabile și prolifice care înfloresc vara și care impresionează întotdeauna cu spicele lor mari de flori tubulare.

Există sute de specii din care puteți alege, într-o multitudine de culori și o gamă largă de mărimi – așa că ar trebui să existe un penstemon pentru orice pat sau frontieră.

Penstemon sunt plante excelente pentru polenizatori, florile atrag păsările colibri și sunt plante care atrag albinele într-un spațiu din curtea din spate. Tăierea unor plante perene atât de înalte va însemna o mulțime de flori de care să vă bucurați atât dumneavoastră, cât și albinele.

5. Phlox

Phlox este o plantă clasică pentru grădina de casă, care produce mase de flori în formă de stea în fiecare vară. Există mai multe tipuri de phlox de cultivat, dar phloxurile perene de frontieră mai mari sunt cele care beneficiază de tăiere, spre deosebire de phloxurile anuale, alpine și târâtoare.

Phloxurile de frontieră sunt plante care necesită puțină întreținere pentru bordurile grădinilor, rezistente în zonele de rezistență 3-9 din SUA, în funcție de soiul respectiv. Dacă tăiați phloxul cu o treime la sfârșitul primăverii, veți obține plante compacte care pot înflori din vară până în toamnă.

Continuați să decapitați phloxul în timpul sezonului, iar numărul de flori va crește.

6. Susan cu ochi negri

Susanii cu ochi negri sunt cunoscuți și sub numele de rudbeckias și își primesc numele de la centrul întunecat al florilor lor asemănătoare margaretelor. Sunt o altă plantă care vine în varietăți anuale și perene, acestea din urmă fiind potrivite pentru a fi tocate.

Susanii cu ochi negri sunt cel mai bine cunoscuți pentru că au flori galbene, dar există o gamă de culori și puteți obține soiuri cu flori portocalii, roșii sau verzi.

Susanii cu ochi negri înfloresc din vară până la primele înghețuri, dar un beneficiu cheie al tăierii susanilor cu ochi negri este că plantele rămân mai compacte. Deoarece pot crește foarte înalte, plantele vor fi mai puțin expuse riscului de a se prăbuși, astfel încât vă puteți bucura de flori, deși pe plante mai scurte și mai stufoase.

7. Nepeta

Nepeta este o plantă perenă înfloritoare adorată pentru frunzele sale aromate de culoare verde-cenușie și pentru florile sale purpurii. Este o plantă care necesită puțină întreținere pentru borduri, deoarece nepeta este tolerantă la secetă și la căldură.

Planta, numită în mod obișnuit și mentă de pisică, este cunoscută pentru că este populară printre albine, fluturi și alte insecte benefice în timpul lunilor de vară și toamnă.

Tăind nepeta, fie întreaga plantă, fie secțiuni, înseamnă că puteți oferi albinelor o sursă de hrană în ultimele luni ale sezonului de creștere.

Unelte pentru tăierea plantelor erbacee perene

Întrebări frecvente

Pot să tai salvia Chelsea?

Dacă cultivați salvie, aceste plante perene pot fi tăiate la sfârșitul lunii mai sau la începutul lunii iunie și vor răspunde rapid prin apariția unei noi creșteri. Tipurile de salvie perene stabilite pot fi tăiate cu succes în acest mod pentru a obține plante compacte și stufoase care vor înflori mai târziu în sezon, oferind hrană pentru polenizatori în toamnă.

Poți să tai margarete Chelsea?

Puteți tăia margaretele shasta în lunile mai și iunie pentru a încuraja o creștere compactă și stufoasă și mai multe flori. De asemenea, tăierea margaretelor shasta pe tot parcursul verii ar trebui să fie considerată esențială pentru a vă oferi mai multe flori pe o perioadă mai lungă.


Aveți multe dintre plantele perene de mai sus în straturile și bordurile dumneavoastră? Lista de lucruri de făcut pentru această lună poate fi deja considerabilă, deoarece există legume și flori perene de plantat în iunie și, de asemenea, o serie de plante de tăiat în iunie, dar nu neglijați beneficiile tăierii acestor plante perene. Poate fi rapid și ușor și vine cu recompense tangibile.

Leave a Response