Sfaturi de grădină

Cele mai bune plante rezistente la inundații – 12 selecții de experți care se dezvoltă în soluri îmbibate cu apă

126views

Cunoașterea celor mai bune plante rezistente la inundații pentru curtea dvs. vă poate economisi timp, bani și dureri de inimă, mai ales dacă locația dvs. este joasă. Din cauza schimbărilor climatice și a creșterii dezvoltării urbane, modelele meteorologice devin mai imprevizibile, tot mai multe locuințe fiind supuse unor ploi torențiale bruște și ploi abundente prelungite.

Multe dintre plantele noastre preferate pur și simplu nu pot face față cu rădăcinile lor stând în apă. În schimb, acestea se vor sufoca și vor putrezi rapid, lăsând găuri adânci în bordurile și recipientele noastre îngrijite cu grijă. Pentru a ajuta la gestionarea acestui exces de apă de suprafață, este esențial să alegem plante care pot contribui la stabilizarea solului și care se pot dezvolta în condiții de înecare.

Înțelegerea modului în care vă puteți face curtea rezistentă la inundații este esențială pentru a vă proteja grădina în viitor, așa că am vorbit cu experți, inclusiv cu peisagiști, horticultori și profesioniști din industrie, pentru a afla care sunt cele mai bune recomandări de plante.

12 dintre cele mai bune plante rezistente la inundații pentru curtea ta din spate

Dacă vă confruntați cu ploi persistent mai abundente decât în anii trecuți, nu este totul pierdut – este vorba doar de a învăța cum să vă adaptați grădina. Aceste plante adoră să fie în apă sau în apropierea apei și se dezvoltă în condiții mai mlăștinoase.

1. Astilbe

Principalul punct de sprijin al multor grădini de mlaștină și al piscinelor, astilbe sunt recunoscute imediat pentru florile lor vibrante asemănătoare unor prune.

În nuanțe de alb, roz sau roșu, aceste flori aerisite apar în timpul verii și sunt așezate în vârful unor tulpini subțiri și drepte, cu înălțimi cuprinse între 30 cm și 120 cm. Ideale pentru a înveseli locurile umbroase, aceste plante perene se dezvoltă bine într-un sol bogat și umed.

Formând ciorchini, astilbele se împart cel mai bine o dată la patru ani. O sarcină care se realizează cel mai bine primăvara, înainte de înflorire, sunt relativ ușor de împărțit și pot fi replantate cu ușurință.

2. Ferigă cu scorțișoară

Ușor de îngrijit, fericită în locuri expuse și adăpostite și – mai presus de toate – spectaculoasă, această ferigă cu frunze caduce este minunată pentru a adăuga înălțime și formă sub copaci, arbuști sau în borduri de plante.

Frunzele de culoare albastru-verzui, adânc tăiate, cresc până la 1,5 m în fiecare vară și radiază în stil navetă în jurul unor pene centrale de culoare maro-bogat.

La fel ca majoritatea ferigilor iubitoare de umbră, aceste ferigi scorțișoară – disponibile la Nature Hills – adoră solurile umede și bogate, ceea ce le face perfecte pentru locurile îmbibate cu apă. Ele arată cel mai bine dacă frunzele vechi și obosite sunt tăiate în fiecare iarnă.

3. Amsonia

Cunoscută și sub numele de bluestars, această plantă perenă este o bijuterie subestimată.

„Aceasta este planta mea preferată dintotdeauna. Cu superbe flori albastre, în nuanțe de la gheață la întuneric, care apar la sfârșitul primăverii și începutul verii, acestea arată și mai spectaculos pe fondul frunzelor vibrante de tip ac și săgeată’, Irene Kalina-Jones este partener la Outside Space NYC. ‘Face un tufiș grozav în cădere, iar frunzele devin galben-portocaliu strălucitor toamna’.

Ajungând la înălțimi de aproximativ 50 cm (19 inci), preferă un loc la umbră ușoară până la soare deplin și creează un contrast minunat cu alte ierburi și plante cu frunze mai mari care iubesc umezeala, cum ar fi irisul, ca gălbenelele de mlaștină și primula candelabru.

Amsonia illustris merită căutată, cu tulpinile sale drepte, aproape negre, și florile fine și înstelate, în timp ce Amsonia „blue ice” are o masă de flori de un albastru intens, ca un nor.

4. Carex

Sunt perfecte pentru a adăuga textură și mișcare unui ghiveci sau unei borduri – dar știați că Carex sunt și tolerante la inundații.

Cunoscută în mod obișnuit sub numele de sedge, există peste 2.000 de tipuri de această iarbă nativă rezistentă și nativă și sunt disponibile în toate nuanțele de albastru-gri, verde închis până la bronz, purpuriu și verde-crem. Ușor de diferențiat de alte ierburi, firele de carex au o secțiune transversală triunghiulară cu margini ascuțite, în loc să fie netede, rotunde și goale.

„Carex are un aspect asemănător cu cel al ierbii și poate tolera umbra și soarele”, spune Irene Kalina-Jones. ‘Este, de asemenea, un înlocuitor excelent pentru iarba de pădure japoneză la umbră și poate funcționa pentru multe aspecte diferite.’

Soiurile care iubesc în mod deosebit să aibă picioarele ude includ Carex grayi – disponibil la Nature Hills – cu vârfurile sale distincte de semințe verzi cu țepi, verde luxuriant Carex muskingumensis (aka Muskingum sedge) și Carex secta cu tufele sale asemănătoare cu fântânile de var, colorate cu maro.

5. Jenny târâtoare

Adăugați un strop de soare în grădinile împădurite, pe aleile umbrite sau pe zidurile de piatră cu această iubitoare de pământ veșnic verde.

Creeping Jenny este acoperită de frunze mici, dar vibrante, de culoarea teiului. Tulpinile lungi își vor croi drum prin crăpături și fisuri formând rapid un covor dens de frunze care este încoronat cu flori aurii în formă de cupă din iulie-august.

Ajungând la doar 10 cm înălțime, creșterea sa sub formă de covor creează un habitat strălucitor pentru insectele benefice și poate face față cu plăcere ploilor torențiale și condițiilor înecate.

Deși are nevoie de puțină întreținere pentru a prospera, puteți tăia tulpinile mai bătrâne toamna pentru a încuraja o creștere proaspătă în primăvara următoare și o formă mai îngrijită.

6. Smocul doamnei

Încântător cunoscută sub numele de floarea cucului, floarea de mai și lăptișor de matcă, Cardamine pratensis (pentru a-i da numele botanic) poartă flori delicate, de culoare liliachie palidă, pe tulpini subțiri și drepte.

Cu o înălțime de 50 cm, aceste plante puțin pretențioase adoră zonele umede, joase sau înnămolite și pot fi întâlnite pe marginea iazurilor și a râurilor.

Bogată în nectar, această plantă perenă este o sursă de hrană preferată de albine, molii și fluturi, fiind astfel alegerea perfectă atunci când se creează un iaz sau o grădină pentru animale sălbatice. Frunzele întunecate, care îmbrățișează solul, sunt destul de discrete, ceea ce face ca florile să pară și mai magice, deoarece par să plutească în aer.

7. Menta de apă

Cu creștere rapidă și rezistentă în mod fiabil – ca și restul familiei mentha – menta de apă este o alegere excelentă de flori pentru zonele predispuse la inundații bruște sau la saturații bruște. Una dintre cele mai bune plante pentru grădini de apă, masa lor viguroasă de tulpini târâtoare formează o structură densă, asemănătoare unei rogojini, care ajută la ancorarea frunzelor încrețite, delicios de aromate, încununate cu capitule de flori liliachii moi și stufoase.

Înflorind la mijlocul verii, din iulie-august, masa de flori bogate în nectar este un magnet pentru polenizatori și oferă, de asemenea, umbră și adăpost esențial pentru animalele sălbatice de pe marginea iazurilor. Țineți sub control această frumusețe viguroasă prin tăierea regulată a tulpinilor rătăcite. Toată creșterea va muri toamna înainte de a reapare primăvara viitoare.

Rezistentă în zonele USDA 8-11, această plantă târâtoare va atinge înălțimi de 30-60 cm și se va întinde pe o distanță de 1 m.

8. Camassia

Vă place natura ușoară a bulbilor, dar aveți un teren predispus la inundații? Atunci camassia sau jacinturile sălbatice sunt o alegere ingenioasă. Spre deosebire de mulți alți bulbi de flori, aceste flori înstelate pot tolera solul umed până la un punct, dar vor putrezi dacă sunt lăsate în condiții de înecare.

Înflorind din aprilie până în iunie, florile alb-albastre-violete sau albe arată uimitor plantate în grupuri mari, cuibărite printre ierburile lungi, printre alte frumuseți de pajiște, cum ar fi cowslips, campion și alliums ceva mai ornamentate.

Un bulb sferic, aceste plante se plantează cel mai bine toamna, la o adâncime de aproximativ 12 cm (5 inch) și 23 cm (9 inch).

Soiurile fascinante pe care trebuie să le urmăriți includ Camassia leichtlinii ‘Sacajawea’, cu flori crem puțin mai mari și frunze cu margini crem, plus frunzele mai scurte și mai scurte. Camassia quamash cu florile sale albastru închis.

9. Coacăz de nucă

Un arbust rezistent de foioase, Physocarpus opulifolius ‘Diabolo’ are nevoie de puțină atenție și se descurcă bine într-o gamă largă de condiții, de la soare până la umbră parțială. Tolerează destul de bine solul îmbibat cu apă – este o alegere înțeleaptă pentru zonele care primesc ocazional inundații sau ploi abundente – dar, în general, această frumusețe preferă să-și înfunde rădăcinile în soluri umede, bogate în humus și acide.

‘Diablo’ este un soi izbitor, cu florile sale de vară de culoare alb-roz care ies în evidență pe fondul frunzișului de culoare purpurie închisă.

Perfect pentru a fi cultivat în mijlocul unei borduri sau expus într-un recipient mare, arată deosebit de uimitor iarna, când se dezvăluie tulpinile goale și scoarța cojită. Florile grupate sunt urmate de capete de semințe roșii lucioase toamna.

10. Tufa cu butoane

Mai fericit în condiții umede sau mlăștinoase decât în sol uscat, acest nativ american este o alegere super elegantă pentru locurile dificile.

Buttonbush – Cephalanthus occidentalis – este un arbust nord-american care se dezvoltă în soluri umede și prezintă o toleranță excepțională la inundații. Adaptarea sa naturală la condițiile din zonele umede îi permite să supraviețuiască perioadelor de inundare, ceea ce îl face un accesoriu valoros pentru grădinile predispuse la inundații.

Rezistent în zonele USDA 5-10, acest arbust cu frunze caduce atinge o înălțime de 90-121 cm (3-4 ft) și oferă un spectacol spectaculos toamna, cu tonurile sale de burgundia.

11. Pittosporum tobira

Pittosporum tobira – cunoscut și sub numele de pittosporum japonez – este un arbust fabulos, care se mândrește cu frunze dense și corpolente și cu buchete de flori crem parfumate la sfârșitul primăverii. Ideali pentru plantarea solitară în containere sau pentru a împământeni o bordură, aceștia vor adăuga structură pe tot parcursul anului, dar unele soiuri pot fi mai robuste decât altele.

‘Găsirea de plante rezistente la inundații este destul de complicată, dar pentru grădinarii care locuiesc în apropierea coastei, apa sărată adaugă un cu totul alt nivel de complexitate atunci când furtunile puternice sau uraganele provoacă inundații’, spune Linda Vater, expert în grădinărit pentru Southern Living Plant Collection.

‘Din fericire, densul și orbitorul Mojo Pittosporum Mojo poate face față acestor condiții dificile cu toleranța sa superioară la sare. Cu frunze pestrițe în nuanțe de smarald și verde-gălbui deschis, acest arbore veșnic pitic face un gard viu atractiv sau o plantație de fundație, atingând 3′ înălțime și lățime la maturitate’.

Acest arbust prosperă în zonele USDA 7-10, în condiții de soare parțial până la umbră.

12. Hemerocallis

Cu flori aurii spectaculoase care, în mod colectiv, durează luni întregi, această plantă perenă iubitoare de soare este o plantă de top, dar este, de asemenea, surprinzător de tolerantă la condițiile schimbătoare.

„Această versiune veșnic verde a daylily Stella de Oro poate face față atât condițiilor de secetă, cât și celor de inundație, ceea ce o face alegerea perfectă pentru locurile dificile cu drenaj slab care ar putea beneficia de flori abundente și frunziș verde iarbă”, spune Linda Vater.

‘Oferind patru sezoane de culoare cu frunzele sale veșnic verzi și florile de trompetă aurie care reînfloresc, această floare cu întreținere redusă aduce beneficii suplimentare de control al eroziunii și de atragere a polenizatorilor’.

Rezistentă în zonele 4-10 în condiții de soare deplin, aceste flori ajung la 10-12″ înălțime și lățime la maturitate.

Întrebări frecvente

Ce plante sunt bune pentru zonele predispuse la inundații?

Unele plante se adaptează mai bine decât altele la schimbările climatice, iar atunci când vine vorba de inundații ocazionale, merită să știți exact care sunt acestea, astfel încât să puteți planta în consecință.

Copaci precum Amelanchier, Black Elder, Swamp cypress și Sweetgum prosperă în mod pozitiv dacă au rădăcini umede și vor adăuga înălțime și dramatism oricărei grădini. Dogwood, cu spectrul său de tulpini colorate, este surprinzător de fericit în zonele mlăștinoase, în timp ce plantele perene cu flori, cum ar fi geum, camassia și astilbe cu pene, adaugă, de asemenea, un strop de farmec.


Pregătirea viitoarelor plantații pentru a face față precipitațiilor imprevizibile este o mișcare înțeleaptă și poate fi făcută fără a compromite complet designul grădinii dumneavoastră. Există multe plante uimitoare și ușor de adaptat din care puteți alege, inclusiv flori delicate de grădină de mlaștină, ierburi tactile, arbuști și copaci puternici. Dacă sunteți inspirat să planificați din timp, merită să explorați aceste idei de plantare în condiții de secetă pentru borduri și ghivece.

Leave a Response