Sfaturi de grădină

Cum se udă o plantă de jad – și de ce udarea subacvatică ar putea fi mai bună pentru sănătatea ei

7.6kviews

Plantele de jad sunt cunoscute pentru că sunt una dintre cele mai cele mai bune plante de interior pe care să le aveți în casă. Acestea sunt relativ ușor de de îngrijit deoarece au nevoie doar de apă și lumină pentru a înflori. Plantele de jad, cunoscute sub denumirea științifică de Crassula ovata, sunt plante suculente care necesită o abordare mai puțin practică în comparație cu alte plante de apartament.

Plantele de jad au capacitatea de a stoca apă în frunze, împiedicându-le să se usuce ușor. Acest lucru înseamnă că au nevoie de udare mai puțin frecventă și pot supraviețui fără udare și, sincer, ignorate pentru mult mai mult timp.

A ști cum și când să udați corect planta de jad se poate reduce la câteva elemente specifice, cum ar fi dacă planta dvs. dacă planta de jadină își pierde frunzele sau își schimbă culoarea. Există o serie de modalități de a vă da seama dacă trebuie să bea.

Când să uzi o plantă de jad

Am întrebat specialiștii în plante de apartament care sunt cele mai bune sfaturi și trucuri pe care le au atunci când vine vorba de a ști cum și când să udați planta de jad acasă.

Verificați solul

Multe plante de interior adoră să crească în sol umed, însă, plantele de jad sunt printre puținele care nu agreează aceste condiții, sfătuiește Kayla Gajdascz, fondator al Mental Houseplants.

‘Acest lucru se datorează faptului că frunzele acestor plante sunt groase și conțin rezervoare mari de apă, astfel încât, de multe ori, veți constata că este mai bine să udați aceste plante sub apă decât să le udați prea mult’.

Potrivit lui Kayla, udarea plantei de jad ar trebui să se facă cu atenție pentru a evita înecarea plantelor, iar irigarea ar trebui să se facă atunci când cel puțin ultimul centimetru al solului este uscat.

Un mod în care puteți testa acest lucru este să vă înfigeți degetul în pământ până la al doilea articulație; dacă se simte uscat, atunci este timpul să udați planta.

Observați frunzele

Un alt mod de a vă da seama dacă planta de jad este însetată este să vă uitați la frunze. Dacă are nevoie urgentă de udare, marginile vor avea ondulații și suprafața va deveni sfâșiată. În unele cazuri de udare extremă, frunzele se vor ofili complet.

Atunci când observați că frunzele încep să se întoarcă la planta de jad o mutați pe un pervaz sau într-un loc cu mai multă lumină naturală și începeți să îi măriți treptat aportul de apă. Este esențial să faceți acest lucru în timp și să nu-i dați prea multă apă dintr-o dată, deoarece planta preferă în mod natural condițiile de sol mai uscat.

Cum se udă o plantă de jad

Există mai multe moduri în care puteți uda o plantă de jad acasă, doar asigurați-vă că nu îi dați prea mult de băut dintr-o dată.

1. Înmuiați și uscați

Grădinar profesionist Matthew Wilson sugerează metoda de înmuiere și uscare, cunoscută și sub numele de udare de sus, atunci când vine vorba de plantele de jad, deoarece este cel mai ușor mod în care apa poate călători prin sol și ajunge la rădăcini.

Turnați apa încet pe suprafața solului până când aceasta se scurge de jos, când faceți acest lucru puneți o farfurioară mică pentru ghiveci, cum ar fi cea de la farfuria pentru plante Truedays de pe Amazon, sub ghiveciul cu plante pentru a evita orice fel de pete. În momentul în care apa începe să se infiltreze în această farfurie, știți că apa a ajuns la rădăcinile plantei și că aceasta este suficient de udată.

Făcând acest lucru evitați stagnarea apei pe rădăcini, deoarece planta a tras apa și nutrienții prin sistemul său. Pur și simplu goliți farfuria și încercați să nu lăsați apa stagnantă în farfurie prea mult timp, deoarece poate expune planta la blocaj de umiditate. Pentru a fi precis, asigurați-vă că următoarea udare se face atunci când solul începe să se întărească.

Aceste ghivece de lut de pe Amazon ar funcționa bine cu metoda udării de sus, deoarece apa va curge ușor prin sol și va ieși prin găurile de drenaj. Alegerea ghiveciului potrivit pentru planta ta de jad poate ajuta la menținerea nivelurilor corecte de drenaj, facilitând gestionarea programului de udare a acesteia.

2. Încet și constant

O altă metodă de udare a plantelor de jad este metoda lentă și constantă. Aceasta funcționează de obicei cel mai bine pentru plantele din ghivece mici care nu au găuri de drenaj. În acest caz, planta trebuie udată în jurul suprafeței solului cu un jet lent și constant până când stratul superior al solului este umed.

Încercați să nu concentrați prea multă apă pe frunze, deoarece acest lucru poate duce la apariția unor boli fungice.

3. Udarea de jos

Alternativ, ați putea încerca metoda de udare de jos. Această metodă permite ca apa să ajungă direct la rădăcină, care este locul unde plantele de jad au cea mai mare nevoie de ea.

Pentru a uda prin fund planta de jad, umpleți pur și simplu o tavă, un bol sau chiar chiuveta din bucătărie cu câțiva centimetri de apă și așezați ghiveciul plantei în ea – asigurați-vă că aveți găuri de drenaj ample prin care să curgă apa.

Lasă planta să absoarbă apa timp de o jumătate de oră sau cam așa ceva. După ce a băut bine, lăsați excesul de apă să se scurgă înainte de a readuce planta în locul ei preferat.

Întrebări frecvente

Plantelor de jad le place apa de la robinet?

În unele cazuri, plantele de jad pot fi sensibile la sărurile din apa de la robinet, așa că încercați să udați cu apă filtrată sau apă distilată, disponibilă de pe Amazon în cazul în care apa de la robinet vă provoacă o reacție negativă. De obicei, vă veți putea da seama dacă planta dvs. răspunde bine la tipul de apă pe care i-o dați doar uitându-vă la ea.

Ar trebui să ud mai puțin o plantă de jad în timpul iernii?

Iarna este nevoie de mai puțină apă, când planta este în repaus. Udarea ar trebui să fie minimă, cât mai rar, o dată pe lună, și chiar mai puțin dacă clima în care locuiți este deosebit de caldă. Puteți să o pulverizați din când în când iarna ca substitut al udării, ceea ce o va menține hidratată corespunzător și evită riscul de udare excesivă pe timp de iarnă.


Atunci când udați planta de jad, cheia este să evitați udarea excesivă, care poate duce la putrezirea rădăcinilor. Nu uitați că udarea excesivă are de-a face cu frecvența udării, nu cu cantitatea de apă pe care i-o dați la un moment dat.

Leave a Response