Sfaturi de grădină

Cum și când să recoltăm kohlrabi – momentul ideal pentru cea mai bună aromă și textură

68views

Kohlrabi este o legumă cu un aspect unic și totuși această brassica excentrică devine din ce în ce mai populară în rândul grădinarilor care caută o cultură delicioasă și versatilă de cultivat și recoltat.

Am cultivat atât soiuri albe, cât și mov de kohlrabi pentru bucătari și a fost important să recoltez culturile în momentul de vârf al duratei lor de viață. Acest lucru se datorează faptului că gustul poate deveni gingaș și amar dacă sunt lăsate să se dezvolte prea mult timp în grădina de legume.

Kohlrabi are o creștere rapidă în comparație cu majoritatea plantelor Brassica, iar cultura poate fi gata de recoltare în șapte săptămâni de la semănarea semințelor. O astfel de dezvoltare rapidă înseamnă că kohlrabi poate avea un sezon de recoltare foarte lung, mai ales dacă faceți plantări succesive.

Tipuri de kohlrabi de cultivat și recoltat

Puteți alege între o mulțime de soiuri diferite de cultivat. În primul rând, există soiuri de kohlrabi cu pielița mov sau albă, deși ambele au pulpa albă, și soiuri care dezvoltă o tulpină mai rotundă sau cu o formă mai plată.

De asemenea, pot exista variații în ceea ce privește dimensiunea tulpinii. Pentru a vă ajuta să recoltați cu succes, haideți să aruncăm o privire la când și cum să recoltați kohlrabi.

Când este kohlrabi gata de recoltare?

Kohlrabi este o legumă cu creștere rapidă, așa că nu trebuie să așteptați mult timp pentru a avea parte de festinuri delicioase. Dacă cultivați conopidă sau varză de Bruxelles, trebuie să aveți răbdare, dar, din fericire, kohlrabi este o brassica care intră rapid în acțiune.

Această cultură este cultivată pentru tulpina umflată pe care o dezvoltă. Cum nici culoarea și nici textura tulpinii nu se schimbă atunci când kohlrabi se coace, cum știți când kohlrabi este gata de recoltare? Modul de a ști vine de la dimensiunea tulpinii mărite.

Zilele exacte până la maturitate vor depinde de soiul de kohlrabi pe care îl cultivați. Consultați întotdeauna pachetul de semințe pentru un ghid general cu privire la perioada de timp care ar trebui să treacă de la semănat la recoltare.

În funcție de soiurile pe care le alegeți și dacă optați pentru însămânțarea succesivă a kohlrabi, puteți recolta din mai până în noiembrie. Cultura tinde să fie gata de recoltare în 50 până la 70 de zile de la semănat, de obicei când tulpina atinge un diametru de 3-4 inci. Dimensiunea ideală pentru majoritatea soiurilor este atunci când tulpinile umflate sunt de mărimea unei mingi de cricket.

Puteți obține soiuri de kohlrabi gigant, cum ar fi tipul alb gigant Superschmelz, disponibil la True Leaf Market, iar aceste soiuri sunt cel mai bine recoltate atunci când ating 8-10 centimetri în diametru.

Deși este în regulă să lăsați aceste soiuri să dezvolte tulpini super-dimensionale, a permite tuturor tipurilor de kohlrabi să ajungă la aceste dimensiuni ar fi o greșeală de recoltare a legumelor. Dacă permiteți tipurilor care nu sunt gigantice să crească prea mari, înseamnă că tulpinile vor deveni lemnoase, iar gustul va fi neplăcut, mult mai mestecat și mai amar decât v-ați dori.

Cum se recoltează kohlrabi

Acum că știți când este momentul potrivit pentru a culege kohlrabi la dimensiunea lor maximă, următorul pas important este să înțelegeți cum să recoltați tulpinile pentru a vă asigura că acestea ajung în bucătărie fără a fi deteriorate sau pătate.

Din fericire, este simplu să recoltezi kohlrabi și necesită doar unelte de grădină de bază – o pereche de foarfece de grădină curat și ascuțit sau un cuțit ascuțit.

Întotdeauna mi s-a părut cel mai bine să smulg întreaga plantă în momentul recoltării și să scutur cât mai mult pământ de pe rădăcini. Apoi foloseam foarfecele de grădinărit pentru a îndepărta rădăcinile de la baza tulpinii și tăiam cu grijă toți lăstarii și frunzele.

Modul alternativ de a recolta kohlrabi este de a tăia tulpina mărită de la baza plantei folosind foarfecele sau cuțitul. Baza poate fi lăsată în pământ pentru a crește din nou, dacă doriți să vă păstrați semințele pentru a le folosi în anii următori.

După recoltare, kohlrabi trebuie să fie curățat bine și decojit înainte de a fi consumat. Cultura poate fi consumată fie crudă în salate, fie gătită într-un mod similar cu cel în care ați mânca un nap sau un rutabaga.

Unelte pentru recoltarea kohlrabi

Când se recoltează frunzele de kohlrabi

Nu doar tulpina poate fi consumată, deoarece și frunzele de kohlrabi sunt comestibile. Cei mai mulți oameni vor cultiva această cultură doar pentru tulpină, dar este o risipă, deoarece frunzele de kohlrabi sunt, de asemenea, pline de vitamine și minerale.

Tulpinile pot fi tăiate de pe plantă odată ce ajung la o dimensiune utilizabilă. Întotdeauna este mai bine să le tăiați decât să smulgeți frunzele, ceea ce ar putea risca să smulgeți întreaga plantă din pământ. Când recoltați, nu îndepărtați mai mult de o treime din frunze, deoarece planta are nevoie de frunziș pentru a furniza energie tulpinii de kohlrabi în curs de dezvoltare.

Verdețurile de kohrabi trebuie spălate înainte de consum. Frunzele mai mici pot fi consumate crude în salate, dar cele mai mari sunt mai bine gătite și pot fi folosite în mod similar cu spanacul sau cu varza.

Întrebări frecvente

Crește din nou kohlrabi după recoltare?

Da și nu: kohlrabi este o plantă bienală, deci revine și în al doilea an dacă lăsați baza în pământ pentru a ierna în condiții blânde. Cu toate acestea, se întoarce doar pentru a pune semințe, nu pentru a crește mai multe tulpini umflate. Așadar, este o veste bună dacă doriți să cultivați kohlrabi pentru a colecta semințe – dar dacă doriți mai multe recolte, trebuie să vă asigurați că semănați mai mult, în mod continuu, pe o perioadă susținută. Acestea fiind spuse, nu uitați că puteți continua să recoltați frunzele după ce bulbul a fost luat.


Kohlrabi, ca și toate celelalte Brassica, trebuie protejat cu plase de o serie de dăunători care sunt atrași de plante. Cel mai mare vinovat pentru Brassica este varza albă, ale cărei omizi pot ronțăi plantele și provoca daune majore.

Plasa de insecte este cea mai bună opțiune pentru a ține omizile departe de o grădină de legume și pentru a vă proteja plantele de Brassica de acești dăunători problematici. Un exemplu de astfel de produs care poate fi folosit este această plasă de insecte, disponibilă la Walmart.

Leave a Response