Udarea legumelor este o parte esențială a cultivării lor și afectează în mod direct sănătatea și randamentul plantelor. Deși pare o sarcină obișnuită și necomplicată, mulți grădinari fac greșeli care pot avea un impact negativ asupra recoltei. Asigurați-vă că știți cum să evitați greșelile de bază atunci când udați legumele, astfel încât să vă puteți bucura de o recoltă generoasă.

Utilizarea apei reci

Constatați că straturile sau recipientele sunt uscate, așa că vă apucați imediat să le udați. Cu toate acestea, chiar și această procedură simplă necesită o planificare adecvată. Folosirea apei reci direct de la robinet poate provoca un șoc plantelor dumneavoastră. Reacția lor va fi aceea de a-și încetini creșterea. Nu toată lumea își dă seama, de exemplu, că în cazul castraveților, fructele care se coc pot chiar să se deformeze.

Folosiți apă călduță pentru udarecare să fie mai apropiată de temperatura ambientală. Puteți turna lichidul într-un vas de udat și îl puteți pune deoparte câteva ore pentru a oferi legumelor o temperatură mai favorabilă.

Udarea frunzelor în loc de rădăcini

O altă greșeală care trebuie evitată este udarea legumelor de sus, ceea ce duce la frunze umede. Este ca și cum ai deschide o poartă de acces pentru ca bolile fungice să îți atace culturile. Combaterea lor poate fi foarte dificilă, iar infecțiile duc la reducerea randamentelor. Acest obicei este deosebit de dăunător pentru culturile de roșii.

Pentru a evita riscul apariției mucegaiului, vă recomandăm să direcționați jetul de apă direct pe solul din jurul rădăcinilor. Apa ajunge acolo unde este cea mai mare nevoie de ea. Dacă cultivați plante în pământ, încercați să aplicați lichidul dătător de viață în jurul plantei – rădăcinile vor avea ocazia să se dezvolte mai mult.

O greșeală frecventă la udarea legumelor – un jet de apă prea puternic

Fie că folosiți un furtun de grădină sau un ceainic, nu turnați apă de la o înălțime mare. De asemenea, evitați să pulverizați puternic. Nu numai că poate deteriora plantele delicate, dar poate, de asemenea, spăla solul. Cu o tehnică de udare adecvată, legumele dvs. vor fi sănătoase, puternice și vor produce o recoltă generoasă.

Timpul este esențial

La ce oră se udă legumele? Nici această întrebare nu trebuie abordată cu prea multă ușurință. Udarea paturilor la amiază, când razele soarelui sunt cele mai puternice, duce la o evaporare rapidă și la arderea frunzelor.

Cel mai bun moment pentru a uda este dimineața devreme. Unii oameni aleg orele de seară, dar această decizie vine cu anumite riscuri. Ea poate duce la stagnarea apei, ceea ce expune plantele la putrefacție și creează condiții favorabile pentru bolile fungice. De asemenea, umezeala atrage melcii, care pot provoca multe pagube unei grădini de legume într-un interval scurt de timp.

Articole conexe:

Această legumă crește foarte bine într-un spațiu mic sau în interior. Grădinarii le adoră

De ce nu cresc legumele? Pete albe pe frunzele de castraveți, frunze de roșii mov