Sfaturi pentru casă

7 moduri de a îmbunătăți ventilația în casa ta pentru un spațiu cu un sentiment de prospețime

33views

În timp ce ventilația locuinței este adesea un lucru de care proprietarii de case presupun că se va fi avut grijă în etapele inițiale ale construcției unei case, în cazul proprietăților mai vechi este foarte probabil să existe unele îmbunătățiri care pot fi aduse.

Fie că v-ați săturat să căutați în mod constant cele mai bune moduri de a curăța mucegaiul de pe pereți sau aveți nevoie de o modalitate mai eficientă de a îndepărta mirosurile de gătit, o bună ventilație este esențială pentru o casă în care să vă simțiți ca un loc proaspăt și confortabil în care să vă petreceți timpul.

În acest ghid util, vă explicăm cele mai bune modalități de a aduce o gură de aer proaspăt în casa dumneavoastră, indiferent dacă aveți de-a face cu o locuință reparată sau cu o construcție nouă care nu pare să funcționeze așa cum ați sperat.

De ce să vă uitați la cele mai bune modalități de a îmbunătăți ventilația în casa dumneavoastră?

Deși ventilația poate că nu este cel mai fermecător dintre subiectele existente, în special în comparație cu partea mai interesantă a designului casei, cum ar fi planificarea unei bucătării sau alegerea culorilor de vopsea, este esențială pentru o casă în care vă face plăcere să locuiți. Nu numai că poate ajuta la prevenirea problemelor cu mucegaiul, dar poate ajuta pe oricine se întreabă cum să scapi de condensul din interiorul ferestrelor, prea. ‘Ventilația este esențială pentru a menține o bună calitate a aerului în interiorul pereților casei dumneavoastră’, spune Alessandro Ronfini de la DEMO Architects.

„Odată cu o conștientizare din ce în ce mai mare a impactului pe care mediile interioare îl au asupra sănătății și bunăstării noastre, este esențial să ne asigurăm că locuințele noastre sunt echipate pentru a asigura o ventilație amplă”, este de acord Christine Marvin, director de marketing și experiență la Marvin. „Aerul proaspăt nu numai că ne revigorează, dar joacă și un rol vital în menținerea calității aerului din interior, reducând riscul de transmitere a virusurilor prin aer și atenuând acumularea de poluanți precum monoxidul de carbon și radonul.”

Care sunt cele mai bune soluții de ventilație naturală a locuinței?

Ventilația casnică se împarte, în general, în două categorii – naturală și mecanică. Ambele sunt modalități foarte eficiente de a elimina aerul viciat și de a introduce aer proaspăt, dar există diferențe esențiale. Pentru mulți oameni, o combinație a celor două poate fi cea mai bună soluție.

Ventilația naturală, denumită uneori și ventilație pasivă, se bazează pe forțe precum vântul, fluxul de aer și flotabilitatea termică pentru a face să circule aerul în interiorul și în afara unei locuințe.

‘Ventilația naturală este o modalitate eficientă și economică de a aduce aer proaspăt, de a răcori un spațiu și de a crea un interior confortabil’, spune Alessandro Ronfini. ‘Cu toate acestea, eficiența sa energetică depinde de zona climatică în care se află o anumită clădire. Ventilația naturală asociată cu sistemele tradiționale de răcire sau încălzire a unui spațiu duce adesea la pierderea aerului condiționat, deci la pierderi de energie și bani.

‘De asemenea, ventilația naturală nu oferă nicio modalitate de a controla calitatea aerului, ceea ce, în special în mediile urbane, poate fi contraproductiv pentru îmbunătățirea calității aerului interior’, continuă Alessandro.

1. Deschideți ferestrele

Îmbunătățiri pentru o casă sănătoasă poate fi la fel de simplu ca și cum ați deschide ferestrele în fiecare zi.

‘Este adesea dificil să vă dați seama când calitatea aerului din interior este slabă, așa că vă recomand să deschideți ferestrele timp de cel puțin cinci minute zilnic pentru a facilita circulația aerului și a reduce poluanții din interior’, spune Christine Marvin. ‘Cu toate acestea, perioadele mai lungi, de 15 până la 20 de minute, sunt chiar mai bune pentru ventilație’.

Deși acest lucru poate părea evident, există câteva lucruri de care trebuie să țineți cont dacă intenționați să vă bazați doar pe acest lucru pentru ventilația locuinței dumneavoastră.

‘Ventilația naturală este adesea prea dependentă de inițiativa ocupantului și poate fi lipsită de consistență’, subliniază Alessandro Ronfini. ‘De exemplu, ferestrele oferă o modalitate excelentă și rentabilă de a ventila o locuință. Cu toate acestea, ele funcționează doar dacă ocupanții își amintesc să le deschidă, iar în multe climate, acest lucru se întâmplă rareori atunci când temperatura exterioară este prea caldă sau prea rece’.

2. Creați o briză transversală

Dacă tot suntem la subiectul deschiderii ferestrelor, merită să menționăm ventilația încrucișată. Pe scurt, această metodă se bazează pe amplasarea ferestrelor și a ușilor și pe modul și momentul în care le deschideți – și este un remediu casnic excelent pentru a rămâne răcoros.

Ventilația încrucișată are loc atunci când există diferențe de presiune între o parte și cealaltă a unei case – aerul este atras în casă pe o parte și scos pe cealaltă parte. În forma sa cea mai simplă, acest lucru se poate realiza prin deschiderea ferestrelor de pe partea casei din care vine vântul înainte de a deschide ferestrele sau ușile de pe partea opusă a camerei.

În cazurile în care aveți ferestre doar pe o singură parte, deschiderea ușilor de pe peretele opus pentru a permite aerului să iasă în următoarea cameră cu o fereastră ar trebui să rezolve problema.

Practic, ceea ce faceți aici este să creați un curent de aer care străbate încăperea, luând cu el aerul cald și viciat și, în cele din urmă, să iasă pe fereastra opusă.

3. Montați un ventilator de tavan

Deși este adevărat că ventilatoarele în sine nu elimină efectiv aerul viciat, ele pot fi totuși de ajutor atunci când vine vorba de ventilație.

‘Combinarea ventilației ferestrelor cu alte instrumente, cum ar fi ventilatoarele de tavan, ventilatoarele de evacuare și filtrele de aer, poate avea un impact semnificativ asupra calității aerului’, spune Christine Marvin. ‘Ventilatoarele de tavan, de exemplu, joacă un rol vital în circulația eficientă a aerului, cu o rotație în sens invers acelor de ceasornic în lunile de vară pentru a crea o briză răcoritoare.’

Lowes are o selecție foarte bună de ventilatoare de tavan, inclusiv elegantul Harbor Breeze 42″ Centreville în nichel periat, care are, de asemenea, o lumină integrată.

4. Configurați ventilația stivei

Deși poate părea puțin complicat, modul în care funcționează de fapt sistemele de ventilație a coșurilor este destul de simplu.

„Ventilația pasivă prin coșuri de fum (PSV) este o modalitate naturală și rentabilă de ventilație”, explică Jeremy Brady, un inspector autorizat care a lucrat ani de zile ca evaluator de energie domestică. ‘Nu se bazează pe electricitate, deci reduce cerințele de încărcare electrică – în plus, nu ar trebui să necesite întreținere.

‘Ventilația pasivă se bazează pe principiul că aerul cald se ridică. Vântul care suflă pe fața acoperișului sau a pereților dvs. provoacă o presiune negativă care apoi aspiră aerul cald’, mai explică Jeremy. ‘La capătul cel mai elementar al spectrului, ați putea deschide un luminator sau o fereastră la ultimul etaj al casei, iar aerul cald ar fi aspirat afară. Pe măsură ce se întâmplă acest lucru, aerul rece va fi aspirat prin gurile de aerisire de la ferestre și prin golurile din jurul serviciilor pentru a-l înlocui.

‘PSV extinde acest lucru, asigurând ventilația prin intermediul gurilor de aerisire de extracție din încăperile umede ale unei proprietăți, cum ar fi băile și bucătăriile, care sunt dirijate vertical către gurile de aerisire de evacuare de la coama acoperișului dumneavoastră. Aerul de înlocuire este furnizat prin guri de aerisire de tip „trickle” în ferestrele sau pereții dvs.’.

Metode de ventilație mecanică a locuinței

În continuare, trecem la metodele de ventilație mecanică. Acestea sunt uneori numite și „ventilație controlată” și, spre deosebire de soluțiile naturale, se bazează pe ventilatoare care creează o presiune pozitivă sau negativă în interiorul locuinței și implică adesea încorporarea de conducte în clădire care să echilibreze sistemul.

‘Sistemele moderne de ventilație mecanică sunt foarte eficiente, deoarece funcționează 24 de ore pe zi, aducând în mod constant aer proaspăt într-o locuință și extrăgând aerul viciat’, explică Alessandro Ronfini. ‘Adesea, acestea includ un filtru, astfel încât poluanții, polenul și insectele sunt lăsate afară.

‘Cele mai eficiente sisteme sunt ERV (Energy Recovery Ventilation) și HRV (Heat Recovery Ventilation), care, prin intermediul unui schimbător de căldură, permit transferul de temperatură între fluxul de aer care intră și cel care iese, reducând astfel drastic pierderile de energie și economisind bani’.

1. Montați ventilatoare de evacuare în baie (în locurile potrivite)

Ventilatoarele de evacuare sunt, probabil, cel mai cunoscut tip de ventilație mecanică, fiind adesea văzute montate în pereții sau tavanele băilor sau ale altor încăperi umede. Hotele de bucătărie intră, de asemenea, în această categorie. Acestea aspiră aerul viciat, umed și înmiresmat dintr-un spațiu și îl duc, prin conducte, în exterior, neutralizarea mirosurilor din bucătărie pe parcurs. Acest lucru poate ajuta la prevenirea mucegaiului, a condensului și, de asemenea, la eliminarea mirosurilor. Site-ul Ventilator de evacuare cu obloane de perete de 12″ iLiving de la Amazon este o opțiune excelentă, deoarece dispune de senzori de temperatură și umiditate.

Eficacitatea oricărui tip de ventilator de evacuare se bazează în mare măsură pe poziționarea și buna întreținere a acestora.

‘Ventilatoarele de evacuare din baie și bucătărie servesc ca ventilație ‘punctuală’, ceea ce înseamnă că sunt concepute pentru a ventila aerul din anumite zone’, explică Marco Radocaj, proprietarul Balance HVAC. ‘Cu toate acestea, amplasarea lor este adesea suboptimală – frecvent în mijlocul băilor. Mulți oameni cred în mod eronat că aceste ventilatoare extrag în mod activ aerul din încăpere, dar nu este cazul. În schimb, gândiți-vă la ele ca la o scurgere de podea într-un duș: apa curge încet și lin spre deschidere, mai degrabă decât să fie aspirată în mod activ în jos. Acest lucru face ca amplasarea exactă a ventilatoarelor de evacuare să fie crucială.

‘Pentru o ventilație optimă a dușului, amplasați ventilatorul de evacuare direct deasupra dușului sau a băii. Un ventilator centralizat în interiorul cabinei de duș înalte va capta și elimina eficient aburul, reducând pierderea de aer condiționat din restul băii. Pentru toalete, poziționați ventilatorul de evacuare în apropierea sau în spatele toaletei pentru a elimina eficient mirosurile la sursă. Acest lucru previne ca mirosurile nedorite să se ridice și să persiste în aerul din baie.

‘Un alt aspect important de luat în considerare pentru ventilatoarele de baie este utilizarea ușii în timpul funcționării’, continuă Marco ‘În casele moderne cu băi deschise în apartamentele principale și în camerele de oaspeți, închiderea ușii de la baie ajută ventilatorul de evacuare să funcționeze mai eficient. Aceasta limitează cantitatea de aer în exces din încăperile alăturate, permițând ventilatorului să se concentreze pe eliminarea aerului nedorit din baie’.

2. Instalați cu atenție hota de bucătărie

Atunci când vine vorba de dezvoltarea ideilor privind hota dvs. de aspirație, locația este esențială pentru a le realiza corect.

‘Ventilația gamei poate fi mai dificilă, în special în bucătăriile cu insule sau spații deschise mari’, explică Marco. ‘Deseori, hotele de bucătărie prost amplasate nu reușesc să capteze toate particulele de gătit. Poziționarea acestor hote mai aproape de plita de gătit, lipite de un perete sau, în mod ideal, într-un colț, asigură o captare și o îndepărtare mai eficientă a subproduselor de gătit’.

3. Montați un sistem de ventilație cu recuperare de energie (ERV)

Sistemele HVAC (încălzire, ventilație și aer condiționat) sunt una dintre cele mai bune modalități de a asigura o bună calitate a aerului din interior și există mai multe opțiuni diferite pentru proprietarii de locuințe.

Un ERV este un ventilator mecanic, aer-aer, care schimbă aerul interior viciat cu aerul exterior proaspăt, transferând căldura și umiditatea dintr-un flux de aer în celălalt. Casele moderne ar putea fi grozave prin faptul că previn pierderile de căldură, dar atunci când casele sunt atât de bine etanșate, pot apărea probleme cu calitatea aerului și excesul de umiditate.

‘Noi susținem elementele de proiectare pasivă, care creează în general o etanșare etanșă pentru a menține energia, dar o casă trebuie totuși să respire!”, explică Sarah Jefferys, fondator și director la Sarah Jefferys Architecture + Interiors. ‘Am instalat un sistem ERV, un sistem de schimb de aer proaspăt, în fiecare dintre casele noastre pasive pentru a asigura în permanență aer proaspăt în toate casele. Acestea, împreună cu ferestrele naturale, asigură o ventilație adecvată, menținând în același timp eficiența energetică’.

4. Luați în considerare HRV pentru a reduce umiditatea

HRV (ventilația cu recuperare de căldură) este foarte asemănătoare cu ERV, dar în loc să transfere atât căldura, cât și umiditatea, transferă doar căldura. HRV folosește căldura din aerul viciat pe care îl elimină pentru a preîncălzi aerul proaspăt pe care îl introduce. Dacă locuiți într-o zonă cu umiditate ridicată, probabil că nu veți dori un ERV, deoarece acesta aduce mai multă umiditate, caz în care un HRV va fi mai bun. Dacă, totuși, vă aflați într-o regiune în care aerul exterior este mult mai umed sau mai uscat decât în interior, un sistem ERV va fi mai bun.

Indiferent dacă optați pentru un ERV sau un HRV, asigurați-vă că știți cum să vă curățați sistemul HVAC în mod corespunzător, deoarece astfel se va asigura că acesta își va face în continuare bine treaba.

Întrebări frecvente

Cât costă instalarea unui ERV sau HRV?

Singurul dezavantaj real al ventilației mecanice, spre deosebire de ventilația naturală, este că va costa mai mult.

‘Costul unui ERV/HRV poate varia de la câteva sute de dolari până la zeci de mii de dolari, în funcție de dimensiunea unei case și de tipul de instalație’, explică arhitectul Alessandro Ronfini. ‘Cele mai rentabile ERV/HRV sunt sistemele fără conducte, care funcționează ca o rețea cu ventilatoare pe laturile opuse ale unei case, alternând între aspirație și extracție, garantând astfel că fiecare cameră dintr-o casă primește aportul său de aer proaspăt’.

Pe lângă costul inițial al achiziționării unui sistem și al instalării acestuia, este important să țineți cont de modul în care acesta se compară cu ceea ce vă va costa funcționarea acestuia – unele sisteme vă pot ajuta, de fapt, să faceți economii pe termen lung.

‘Folosim sisteme de încălzire și de aer condiționat fără conducte, eficiente din punct de vedere energetic, pentru a menține o casă consistentă și confortabilă pe tot parcursul anului. Sistemele fără conducte folosesc doar energia de care au nevoie pentru a răci sau încălzi un spațiu’, explică Sarah Jefferys, arhitect. ‘Modelele sofisticate folosesc senzori pentru a răspunde continuu la schimbările de temperatură, în loc să irosească energia prin pornirea și oprirea lor. În plus, acestea ocupă puțin spațiu, pot fi integrate cu ușurință într-o locuință și sunt foarte silențioase. Aceste sisteme utilizează semnificativ mai puțină energie – perfect pentru cei care caută îmbunătățiri eco pentru casă pe care le pot face – plus că, de obicei, costă mai puțin decât sistemele tradiționale cu conducte”.

Tipul de energie pe care îl utilizați pentru a alimenta sistemul de ventilație va avea, de asemenea, un efect asupra costurilor de funcționare – precum și asupra mediului.

‘Atunci când locațiile permit, folosim energia geotermală pentru sistemele mecanice ale locuințelor, extrăgând temperatura naturală a pământului pentru a încălzi și răci. Sursa de energie este gratuită, iar consumul de energie este mult redus folosind Geotermia, creând în același timp un microclimat foarte consistent și confortabil în interior. Deși costurile inițiale pentru un sistem HVAC mai ecologic pot fi mai mari decât cele ale sistemelor tradiționale, economiile pe termen lung în ceea ce privește costurile energetice pot compensa investiția inițială.

Într-o notă mai simplă, deschiderea ferestrelor și a ușilor în timpul orelor mai răcoroase face minuni!”, conchide Sarah.


În timp ce creșteți ventilația în casă, merită să vă uitați și la alte caracteristici ecologice care adaugă valoare unei case. Totul, de la alegerea ferestrelor și a ușilor până la sistemul de încălzire, va avea un efect nu numai asupra confortului pe care îl găsiți în locuința dvs., ci și asupra atractivității acesteia pentru potențialii cumpărători, în cazul în care într-o zi vă veți muta.

Leave a Response