Sfaturi pentru casă

Cum să îndepărtezi vopseaua de pe metal – experții împărtășesc 5 metode utile

25views

În timp ce vopsirea mobilierului sau a uneltelor metalice este o sarcină destul de simplă, îndepărtarea vopseaua de pe metal poate prezenta mai multe provocări.

Fie că încercați să îndepărtați vopseaua de pe metal pentru a curăța și restaura feroneria sau pentru a aranja mobilierul metalic mare, cum ar fi fierul forjat, există mai multe abordări pe care le puteți încerca.

Am cerut experților în bricolaj să ne împărtășească metodele lor preferate pentru îndepărtarea vopselei și restaurarea obiectelor metalice la aspectul lor original, fără vopseaua aplicată de altcineva.

Cum să îndepărtezi vopseaua de pe metal

Mai jos, experții noștri au detaliat cinci metode care vă vor ajuta să îndepărtați vopseaua de pe suprafețele metalice:

1. Decapanți chimici pentru vopsea

Decapanții chimici pentru vopsele, cum ar fi CITRISTRIP Decapant pentru vopsea și lacuri de pe Amazon poate îndepărta cu ușurință vopseaua de pe suprafețele metalice. Acestea conțin substanțe chimice foarte active, cum ar fi clorura de metilen, care rup legătura adezivă care ține vopseaua pe metal.

‘Decapanții de vopsea sunt soluția mea pentru îndepărtarea eficientă a vopselei încăpățânate’, spune specialistul în îmbunătățiri casnice Amber Mundy. ‘Decapanții de vopsea sunt ideali pentru suprafețe înclinate, obiecte mai mari, obiecte de exterior și suprafețe metalice vopsite prin pulverizare’.

Pașii:

 • Folosiți o pensulă pentru a aplica decapantul pe suprafața metalică vopsită, pe secțiuni.
 • Așteptați cel puțin 10 minute pentru ca vopseaua să se desprindă. Nu uitați să acoperiți secțiunea cu folie de plastic pentru a preveni uscarea.
 • După timpul recomandat, îndepărtați plasticul și răzuiți vopseaua cu o racletă cu lamă sau un cuțit de chit. Dacă vopseaua este încă lipită, mai acordați-i timp.
 • Colectați vopseaua răzuită într-o găleată și eliminați-o ca deșeu periculos.
 • Folosiți un tampon de frecat pentru zonele greu accesibile.
 • Repetați procesul dacă este necesar.

Nu uitați să lucrați întotdeauna într-o zonă bine ventilată și să purtați echipament de protecție pentru a evita fumul și contactul cu pielea.

2. Pistoale termice

Pistoalele termice, cunoscute și sub numele de pistoale cu aer cald, pot ajuta la topirea sau înmuierea vopselei de la lemn precum și metal. Andre Kazimierski, director executiv al Improovy Painters, recomandă utilizarea metodei pistolului termic pentru obiecte metalice de dimensiuni mici și medii și pentru a viza zone specifice pe obiecte mai mari.

Pașii:

 • Țineți pistolul termic la o distanță de 15-8 cm de suprafața vopsită.
 • Mișcați pistolul termic înainte și înapoi pentru a distribui căldura până când aceasta se umflă și se înmoaie uniform.
 • Folosiți un cuțit de chit sau o racletă pentru vopsea pentru a îndepărta ușor vopseaua înmuiată.
 • Colectați vopseaua răzuită și aruncați-o în mod corespunzător.
 • Folosiți un tampon de frecat pentru zonele greu accesibile.
 • Lăsați metalul să se răcească și ștergeți suprafața cu o cârpă umedă pentru a îndepărta excesul de reziduuri de vopsea.

Pistoalele termice, inclusiv pistolul termic cu control variabil al temperaturii ENERTWIST de pe Amazon, trebuie utilizate cu grijă pentru a evita supraîncălzirea sau arderea metalului. Lucrați întotdeauna într-o zonă bine ventilată pentru a elimina riscul de a inhala vapori periculoși.

3. Utilizați un polizor unghiular

Un polizor unghiular este una dintre cele mai rapide și mai ușoare metode de îndepărtare a vopselei de pe metal, deoarece mașina face cea mai mare parte din muncă în locul tău. Puteți folosi polizoare unghiulare pe suprafețe mari și solide, dar nu și pe suprafețe care necesită o muncă mai detaliată.

Pașii:

 • Începeți cu un disc cu lamelă, care este disponibil în diferite granulații (abrazivitate). Puteți trece la un granulație mai grosieră sau la o roată de sârmă, dacă este necesar.
 • Asigurați-vă că aveți protecție pentru ochi și mănuși pentru a vă proteja împotriva resturilor.
 • Țineți polizorul la un unghi ușor față de suprafață și mișcați-l înainte și înapoi pentru a îndepărta vopseaua. Aplicați o presiune ușoară și uniformă pentru a evita deteriorarea metalului.
 • Dacă vopseaua nu se desprinde eficient, treceți la o granulație mai grosieră sau la o roată de sârmă pentru o îndepărtare mai agresivă.
 • Colectați resturile de vopsea îndepărtate și eliminați-le.

4. Bicarbonat de sodiu

Bicarbonatul de sodiu, în afară de faptul că este un produs utilizat în mod obișnuit agent de curățare din multe case, poate fi folosit și pentru a îndepărta vopseaua de pe metal. Conform Eliana Coca, proprietara E.C. House Cleaning, bicarbonatul de sodiu este ideal pentru obiectele metalice mici, cum ar fi șuruburile, piulițele, bolțurile, uneltele mici, trapele de sertar și feroneria decorativă care au fost vopsite din greșeală.

Pașii:

 • Amestecă 1 litru de apă cu ¼ cană de bicarbonat de sodiu.
 • Aduceți soluția la un clocot ușor.
 • Puneți obiectul metalic mai mic în soluția clocotită timp de 15 minute, dar pentru obiectele mai mari, aplicați soluția direct cu o cârpă.
 • După 15 minute, scoateți obiectul din soluție. Vopseaua ar trebui să se desprindă ușor.
 • Folosiți o perie sau un tampon de frecat pentru a îndepărta orice vopsea rămasă.

Puteți înlocui oțetul cu bicarbonat de sodiu pentru a obține rezultate similare în îndepărtarea vopselei și curățarea suprafețelor metalice.

5. O racletă pentru vopsea

O racletă pentru vopsea este ideală pentru suprafețe plane și lucrări mici, unde vopseaua poate fi îndepărtată fără substanțe chimice. Pentru a evita deteriorarea metalelor mai moi, cum ar fi alama, alegeți o lamă din plastic. Selectați o racletă care este confortabilă în mână și potrivită pentru treaba respectivă, cum ar fi o racletă cu lamă lată de pe Amazon pentru suprafețe plane și o lamă îngustă pentru zonele detaliate.

Pașii:

 • Țineți racleta la un unghi ușor și aplicați o presiune uniformă pentru a îndepărta vopseaua. Lucrați pe secțiuni pentru un control mai bun.
 • Colectați resturile de vopsea îndepărtate și eliminați-le ca deșeuri periculoase.
 • În cazul vopselelor încăpățânate, repetați procesul sau luați în considerare alte metode.

O altă metodă pe care o puteți încerca pentru suprafețele mari de metal este un aparat de spălat cu presiune setată la nivel scăzut sau mediu. Asigurați-vă că folosiți un jet de pulverizare larg și mențineți o distanță de siguranță pentru a evita deteriorarea suprafeței metalice.

Leave a Response