Stil de viață

Acest truc simplu vă va proteja roșiile de mucegai. Mulți grădinari folosesc această metodă

27views

Mucegaiul târziu este un calvar pentru grădinari care poate distruge o întreagă recoltă de plante de salată, în special roșii.

O metodă recomandată de protecție a culturilor este utilizarea sârmei de cupru.

Ce este arsura târzie

Este o boală fungică provocată de ciuperca phytophthora infestans.

Această ciupercă poate infecta culturi întregi de cartofi, roșii, vinete, ardei și, atunci când se răspândește necontrolat, căpșuni sau pomi fructiferi.

Ciuperca atacă toate părțile plantei – de la flori la fructe, frunze, tulpini și rădăcini. Primul simptom este ruperea structurilor tisulare sub formă de pete întunecate și crăpături, prin care se produce infecția secundară cu alte specii de ciuperci și bacterii patogene. Vegetația moare, iar fructele infectate putrezesc.

Efectul cuprului

Ciupercile nu agreează cuprul, ai cărui compuși distrug celulele miceliene și ucid întreaga colonie. Sulfatul de cupru, Bordeux lichid sau Cupru sunt preparate antifungice bazate pe acest efect.

Urmând această linie, mulți grădinari experimentează cu sârmă de cupru.

Această metodă a fost, de asemenea, descrisă în cartea populară Sfaturi pentru grădinari de AI Spiridonova și EA Chenykayev în 1974.

De atunci, popularitatea sa a crescut, în ciuda faptului că nu au fost efectuate studii serioase pentru a-i confirma eficacitatea.

Cuprul oxidat intră în mișcarea sevei, ceea ce, teoretic, poate avea un efect negativ asupra celulelor de phytophthora. Sub influența sevei conținute în tulpini, cuprul reacționează chimic cu constituenții plantelor. Compușii și ionii de cupru sunt distribuiți în tot tufa de tomate împreună cu fluxul de nutrienți.

Atunci când ciuperca începe să formeze o colonie, compușii de cupru inhibă creșterea celulelor sale. Pelicula de oxid care se formează pe suprafața cuprului izolează cea mai mare parte a metalului de contactul cu celulele tufei de tomate – rezultatul este că foarte puțin cupru intră în plantă.

Problema, însă, este că nu există nicio modalitate de a calcula cantitatea de cupru care intră în plantă. Iar excesul poate fi dăunător atât pentru planta însăși, cât și pentru oameni.

Utilizări practice ale sârmei de cupru

Cel mai important aspect este că sârma de cupru poate fi folosită numai pe arbuști maturi.

Sârma de cupru este utilizată în mai multe moduri:

Ca jartieră. Sârma se îndoaie ușor, astfel încât poate fi folosită în locul pânzei sau aței.

Legarea rădăcinilor. Această metodă provine din Germania și presupune formarea unui cerc de 50 cm în jurul rădăcinilor atunci când se plantează răsadurile.

O altă opțiune este de a înfige o sârmă de cupru în tulpină. Această metodă este cea mai drastică pentru plantă și poate avea ca rezultat o creștere întârziată.

Opinii ale grădinarilor

Părerile practicienilor sunt diametral opuse. Cităm mai multe declarații ale unor persoane care au folosit metoda sârmei de cupru împotriva arsurii cartofului.

„Îmi străpung roșiile cu sârmă fină de 12 ani și până acum nu au avut nici măcar un focar de phytophthora.”

„Am folosit sârmă, dar nu știu dacă s-a dovedit a fi un panaceu pentru arsură. În plus, folosesc rotația culturilor, ud parcela la fiecare cinci ani cu o soluție puternică de vitriol și folosesc Phytosporin în timpul verii.”

„Phytophthora mi-a infestat toți arbuștii din parcela deschisă. Pentru a păstra roșiile cel puțin în seră (încă nu sunt infestate), am străpuns toate plantele cu sârmă de cupru. Nu a existat niciun caz de această boală.”

„Folosesc sârmele, dar nu știu dacă are vreun beneficiu. Phytophthora nu apare – dar nici vecinii nu apar și ei nu străpung cu fire de cupru, ci folosesc fungicide.”

„Această metodă nu funcționează! Am citit despre ea într-o revistă, am încercat-o în seră – roșiile iau cupru doar în formă solubilă – și nu există acid în tulpini pentru a dizolva sârma. Cuprul este mai util.”

Leave a Response