Stil de viață

Consumul de ciocolată are efecte atât de benefice pentru organism. Toate acestea pot

A mânca ciocolată nu este doar o plăcere. De fapt, are efecte pozitive asupra sănătății noastre. Cu toate acestea, există însă și câteva mituri în jurul acestei gustări savuroase – unul dintre ele este că ne deteriorează intestinele. Cât de mult adevăr există în acest lucru?

Ciocolata și sistemul digestiv

Este greu de rezistat și îi tentează chiar și pe cei care țin dietă. Gustoasă, dulce, stimulează simțurile, dă energie, îmbunătățește starea de spirit… sunt multe lucruri pozitive de spus despre ciocolată – cu condiția să folosim bunul simț și moderația atunci când o consumăm.

Ciocolata conține peste 600 de beneficii pentru sănătate, inclusiv carbohidrați (principala sursă de energie), proteine, fier, magneziu, potasiu, mangan, zinc, cupru, niacină, fibre, flavonoide, teobromină, antioxidanți, fenetilamină, acizi grași omega-6 și vitaminele A, E și B. Unele dintre aceste substanțe sunt benefice pentru sănătatea noastră. Se pare că unele dintre aceste substanțe sunt foarte bune pentru intestinele noastre, iar acesta este un subiect pe care oamenii de știință îl investighează. Cum ne afectează ciocolata sistemul digestiv?

Îmbunătățește funcția intestinală, dar nu pentru toată lumea

Cercetări recente sugerează că ciocolata poate avea un efect pozitiv asupra intestinului nostru. Desigur, acest efect benefic depinde de tipul de ciocolată consumată, de cantitate și de modul în care reacționează organismul fiecărei persoane, dar calitatea ciocolatei și moderația pot fi foarte benefice pentru sistemul nostru digestiv. Astfel de concluzii au fost prezentate, de exemplu, de profesorul Ewa Stachowska, biochimist și expert în nutriție umană, care conduce Departamentul de Biochimie și Nutriție Umană de la Universitatea Medicală Pomeraniană din Szczecin. Pe contul său de Instagram, ea a abordat mitul efectelor negative ale ciocolatei asupra intestinului. Potrivit expertului, ciocolata are un efect excelent asupra funcției intestinale la majoritatea oamenilor, dar nu la toată lumea.

Această relație este legată de faptul că oamenii au probleme în a descompune histamina (histamina este un compus produs în organism și responsabil pentru simptomele tipice alergiilor), care se găsește în unele alimente. Tocmai pentru astfel de persoane se recomandă limitarea la minimum a consumului de ciocolată. Ciocolata și toate celelalte produse pe bază de cacao sunt o sursă bogată de histamină. Persoanele cu intoleranță la histamină riscă să apară simptome neplăcute, precum greață, diaree, crampe intestinale și congestie, dacă o consumă.

Constatări științifice

Dacă nu sunteți unul dintre cei care au probleme în a descompune histamina, nu vă temeți să mâncați ciocolată – dimpotrivă. O cantitate moderată de ciocolată poate face mult bine intestinului nostru. Care sunt beneficiile potențiale ale consumului de ciocolată pentru sistemul nostru digestiv?

În lucrarea profesoarei Stachowska, aceasta face referire la rezultatele unui test efectuat în rândul voluntarilor. Aceștia au mâncat 30 de grame de ciocolată – cu un conținut de 70% și 85% cacao – pe o perioadă de trei săptămâni. După acest timp, s-a constatat că, în comparație cu persoanele care nu mâncaseră niciun gram de ciocolată în această perioadă, iubitorii de ciocolată aveau o „microbiotă modificată în mod favorabil”. De asemenea, s-a constatat că aceștia aveau mai multe specii bacteriene valoroase, precum Faecalibacterium prausnitzii și Blautia obeum.

Ciocolata este un probiotic eficient?

Există multe indicii că ciocolata poate fi descrisă cu încredere ca fiind un prebiotic. Prebioticele sunt substanțe care servesc drept nutrienți pentru bacteriile intestinale benefice. Acestea sunt utile în menținerea echilibrului microflorei intestinale și oferă sprijin pentru o funcționare normală a intestinului.

Cacao conținută în ciocolată conține substanțe vegetale naturale (cum ar fi flavonoidele) și acestea sunt cele care au proprietăți antiinflamatorii și antioxidante. Aceste proprietăți sunt, la rândul lor, importante pentru menținerea unui sistem digestiv sănătos.

Să nu uităm de conținutul valoros de fibre din ciocolată, care este esențial pentru buna funcționare a sistemului digestiv. Ciocolata neagră, în special, este bogată în fibre. Fibrele îmbunătățesc peristaltismul intestinal și reduc riscul de constipație.

Căutați beneficiile, dar cu moderație

Dovezile copleșitoare și rezultatele cercetărilor ne conving că merită să mâncăm ciocolată. Cu toate acestea, trebuie totuși să luăm în considerare faptul că, pe lângă numeroasele sale proprietăți benefice, aceasta este, de asemenea, bogată în calorii, motiv pentru care moderația este atât de importantă. Prea multă poate contribui nu numai la excesul de greutate, ci și la alte probleme de sănătate. De asemenea, este important să ne amintim că nu există ciocolată. Atunci când puneți un baton de ciocolată în coșul de cumpărături, este o idee bună să verificați ingredientele de pe ambalaj. Eticheta vă va spune despre conținutul de cacao (în mod ideal, cel puțin 70%) și despre alte ingrediente. Este recomandabil să căutați produse fără sirop de glucoză-fructoză, ulei de palmier și E476 – în plus, nu uitați că, cu cât formula este mai scurtă, cu atât mai bine.

Aspectul ciocolatei odată deschisă este, de asemenea, important – aceasta va fi mai bună cu o suprafață lucioasă, cu o textură netedă, iar spargerea trebuie să fie însoțită de un sunet distinctiv.

Leave a Response